Kreml plánuje převrat v Moldavsku, tvrdí prezidentka. Má i útočit a brát rukojmí

"Plán pro nadcházející období počítá se sabotážemi za účasti osob s vojenským výcvikem, které by se v přestrojení za civilisty uchýlily k násilí, útokům na vládní budovy a k braní rukojmích," oznámila v pondělí na tiskové konferenci Maia Sanduová. Na její slova upozornil moldavský web NewsMaker.

Současně podle ní mají probíhat opoziční protesty, které povedou až k převratu. "Dokumenty získané od našich ukrajinských partnerů odhalují místa a logistické aspekty organizace tohoto podvratného činu," prohlásila Sanduová. "Plán zahrnuje také využití cizinců při páchání násilných činů. Získané dokumenty například obsahují instrukce pro občany Ruska, Běloruska, Srbska a Černé Hory, jak přejít do Moldavska," doplnila.

[chooze:article;value:489202]

Kišiněvská vláda je prozápadní. To se ale Moskva snaží změnit. Vladimir Putin si dělá také nárok na separatistický proruský region Podněstří. Chce mimo jiné zastavit sbližování země s Evropskou unií a využít zemi k útokům na Ukrajinu, myslí si Sanduová.

Podle moldavské prezidentky se Rusko snaží její zemi destabilizovat dlouhodobě. Poprvé se podle ní Kreml snažil destabilizovat situaci loni na podzim. Sanduová však neupřesnila, co přesně se mělo stát.

[chooze:article;value:465386]

Moldavská prezidentka ujistila, že státní bezpečnostní složky pracují na tom, aby těmto provokacím zabránily a udržely situaci pod kontrolou, sdělila agentura Ukrinform. "Pokusy Kremlu přinést násilí do naší země nebudou úspěšné," řekla.

O ruských pokusech destabilizovat Moldavsko informoval minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle tamní ministryně vnitra Any Ravencové však informace pro vládu nebyly ničím novým. Řekla to stanici Jurnal.

Ukrajina čelí dalším útokům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.