Putin vystoupil poprvé od povstání wagnerovců. Sankce Rusko posílily, tvrdil

Úterního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) se kromě zástupců Číny, Pákistánu a pořádající Indie účastnil i ruský prezident Vladimir Putin. Ten ke svým spojencům promluvil pouze v on-line formě, uvedl web BBC.

Ve svém projevu se zaměřil především na ekonomickou situaci v Rusku. Své asijské spojence se totiž snažil uklidnit a prezentovat poměry v Rusku jako vynikající a stabilní. 

[chooze:article;value:510917]

Prezentoval se také jako silný protihráč Západu. "Rusko dokázalo odrazit všechny vnější sankce, tlak i provokace a prosperuje, jako nikdy předtím," prohlásil Putin. Podpořil rovněž přihlášku svého nejvěrnějšího spojence Běloruska do SCO. 

Jednalo se o významnou událost, jelikož Putin vystoupí na mezinárodní scéně poprvé od vzpoury wagnerovců a jejich tažení na Moskvu. Skupina se podle agentury AP zaměřuje především na boj proti terorismu, obchodu s drogami a prohlubování bezpečnostní a hospodářské spolupráce.

Státy se také věnují situaci v Afghánistánu, kde v roce 2021 převzal moc Tálibán. Shodly se na tom, že je potřeba zemi rozvrácenou dlouholetým konfliktem a bičovanou západními sankcemi stabilizovat. Ruské tažení na Ukrajině se na jejich summitech téměř neprobírá.

[chooze:article;value:509887]

"Putin bude chtít ujistit své partnery, že má stále všechno pod kontrolou, a nenechat nikoho na pochybách, že výzvy jeho vládě byly rozdrceny," prohlásil odborník Tanvi Madan.

Šanghajská organizace pro spolupráci je ekonomickou organizací zahrnující kromě Ruska, Číny a Indie také státy střední Asie, Pákistán a od letošního roku také Írán. Často také jedná se státy jako Turecko, Egypt nebo Saúdská Arábie, i když přímo členy nejsou. Skupina celkem ovládá 20 procent světového HDP a po přijetí Íránu také 20 procent světových zásob ropy.

Rusko čeká nejisté období, Putin projevil slabost, tvrdí po konci červnového povstání odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.