Kreml po útoku v Moskvě čelí kritice. Ignoroval varování a nezasáhl včas

Ruskem v pátek otřásl nejkrvavější teroristický útok za desítky let. Kreml z něj dál viní Ukrajinu, a to i přes to, že za ním podle dosavadního vyšetřování stojí teroristé původem z Tádžikistánu. Vladimir Putin ve svém proslovu sice uznal, že útok provedli islámští radikálové, naznačil ale opět, že za nitky mohla tahat Ukrajina.

"Víme, že útok mají na svědomí radikální islamisté. S jejich ideologií zápasí islámský svět už staletí. Tohle zvěrstvo může být jen článkem v celé řadě pokusů těch, kteří od roku 2014 bojují proti naší zemi v zájmu neonacistického kyjevského režimu," prohlásil Putin.

[chooze:article;value:548047]

Kreml už krátce po rozpoutání teroru tvrdil, že útočníci měli po událostech v Krasnogorsku v plánu na Ukrajinu utéct. K tomuto tvrzení ale Moskva neposkytla žádné důkazy. Kyjev tvrdí, že je to absurdní. Páteční útok vyvolal mezi lidmi řadu otázek. Ruský režim čelí kritice hlavně za pozdní reakci na celou situaci. A to i proto, že Spojené státy před dvěma týdny před možným útokem Moskvu varovaly. Taková varování ovšem prezident Putin smetl ze stolu.

"Varovali jsme je soukromě. Je naše povinnost informovat jiné země, když narazíme na teroristickou hrozbu. Okamžitě jsme varovali i naše občany, aby se vyhýbali velkým davům kvůli potenciálnímu teroristickému útoku v Moskvě," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy jsou nejen kvůli pátečnímu incidentu napjaté. O případné nápravě má údajně příští týden s americkými diplomaty jednat ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov. Ve vyšetřování pátečního útoku chce ale Moskva podle Antonova pokračovat sama.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.