Kreml zuří. NATO se chová jako náš nepřítel, tvrdí Putinův mluvčí

Před více než rokem vpadlo Rusko na Ukrajinu a od té doby si konflikt vyžádal řadu obětí na obou stranách. Konec bojů je přitom stále v nedohlednu. O probíhající válce nyní promluvil Putinův mluvčí, který tvrdí, že nepřítelem Ruska je nejen Ukrajina, ale také Severoatlantická aliance. 

"NATO v podstatě vystupuje jako jeden blok. A to ne jako náš předpokládaný protivník, ale jako nepřítel. Jeho rozvědky po 24 hodin každý den pracují proti nám, své zbraně, jak nedávno zdůraznil Putin, zdarma dodávají Ukrajině a střílí po našich vojácích," řekl Dmitrij Peskov v rozhovoru pro ruský list Izvestija.

Peskova navíc štve, že s Putinem prý nikdo nemluví. "Prezident Putin byl a zůstává otevřený všem kontaktům, které mohou pomoci Rusku dosáhnout jeho vlastních cílů tak či onak. Nejlépe mírovou cestou a u jednacího stolu, ale když to není možné, tak i vojenskými prostředky, čehož jsme nyní svědky. Slyšeli jsme hodně prohlášení Scholze a Macrona, kteří říkali, že chtějí dál jednat s Putinem, aby hledali nějaké cesty a východiska ze situace. Ale v poslední době žádné iniciativy nebyly," řekl mluvčí.

[chooze:article;value:492076]

​Právě francouzský prezident Emmanuel Macron přitom v minulosti s Vladimirem Putinem několikrát telefonoval. Hovory ale k ukončení války nevedly a další se podle Peskova nechystají. "Slyšeli jsme pět či šest prohlášení Macrona o připravenosti zavolat Putinovi a jednat, ale všichni by měli vědět, že nebyly žádné žádosti či sondování možného termínu," řekl.

Peskov ale zároveň tvrdí, že v Kyjevě momentálně Rusko nemá s kým jednat. "Zatím vidíme, že režim, který je nyní v Kyjevě, upřednostňuje nacisty a nacistické projevy v ukrajinské společnosti," řekl mluvčí. Jednat chce prý až po dosažení cílů tzv. speciální operace. Ukrajina a Západ přitom požadují, aby se Rusko stáhlo z ukrajinského území.

Ukrajinu minulý týden navštívil americký prezident Joe Biden. Poslechněte si slova, která následně pronesl v Polsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.