Krize v koalici SPOLU. Premiér podle lidovců porušil koaliční dohodu

Jako o porušených pravidel hry mluví o výzvě premiéra Petra Fialy lidovci, i když doslovná prosba o zakroužkování Filipa Bendy nepadla. Bendu navíc nepodpořil jen premiér. "Filip má můj hlas jistý, protože Benda je legenda!" řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"My osobně nejedeme žádnou kroužkovací kampaň a já osobně dělám kampaň za celou koalici SPOLU. A přijde mi to úplně malicherné, pokud někdo má takovou potřebu, dělat kroužkovací kampaň," sdělil poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

"Pan premiér vyjádřil podporu prvním čtyřem kandidátům za ODS. Jsem jako předsedkyně volebního štábu koalice SPOLU na posledním sněmu vyzvala všechny kandidáty, aby jsme si všichni rozjeli i naši osobní kampaň. I kdyby to znamenalo kroužkování, tak kroužek na té kandidátce je hlas pro koalici SPOLU," řekla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

[chooze:article;value:558064]

V koalici SPOLU je tak týden před otevřením volebních místností dusno. U lidovců navíc roste nervozita, že by Benda z osmého místa společné kandidátky mohl přeskočit jejich kandidáta na sedmé pozici, Františka Talíře.

"Je to možná proti té původní dohodě, kterou strany mezi sebou uzavřely, a i s ohledem na možné přeskakování sestavovali samotnou kandidátku. Je možné, že nějaká debata uvnitř té koalice běží," uvedl politolog Otto Eibl.

Právě kvůli obavám z preferenčních hlasů nakonec nekandidoval třeba lidovecký poslanec Okamura - bratr Tomia Okamury, Pavel Fischer nebo Miroslav Kalousek. Je tak prý jasné, kdo má v koalici hlavní slovo.

"Musíme pamatovat na to, že obě menší strany koalice dosahují v průzkumech ne úplně uspokojivých výsledků," zdůraznil Eibl. Na kroužkování doplatili v minulých parlamentních volbách třeba i Pitráti. Ti byli na společné kandidátce s hnutím STAN, a nakonec mají ve Sněmovně jen čtyři poslance. STAN jich má 33.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.