Kvůli chybě při úklidu musely ČD odstavit moderní vlak. Dveře mu vytrhla myčka

"V sobotu došlo při pohybu jedné jednotky railjet myčkou ve Středisku údržby Praha Jih k poškození jedněch dveří v důsledku nesprávné manipulace s dveřmi ze strany úklidové firmy," řekl TN.cz mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Škoda podle drah činí 1 000 000 korun. Nyní probíhají opravy a cílem je vrátit jednotku co nejdříve do provozu. "Doba opravy zatím není stanovena a bude závislá na termínech, ve kterých se podaří zajistit náhradní díly u neopravitelných součástí a zajistit termíny pro opravu opravitelných dílů," doplnil Šťáhlavský.

[chooze:article;value:522907]

Dopravu to ale podle mluvčího nekomplikuje. "Aktuálně je tak zajištěn provoz šesti jednotek při turnusové potřebě šesti soupravy. V případě nutného odstavení některé z provozních jednotek bude vystavena náhradní souprava, jako tomu bylo například v úterý. K jiným provozním komplikacím nebo rušení vlaků tak nedochází," upřesnil.

Nejedná se přitom o první takový případ. Podobná situace se už stala v březnu v Chebu u jednotky InterJet. "Tam došlo také k poškození nástupních dveří v důsledku nesprávné manipulace," přiblížil Šťáhlavský.

Dopravce ale provoz vlaků zajistil a přijal opatření, aby žádné komplikace nehrozily. "Oprava dveří na voze bude provedena po dodání náhradních dílů," poznamenal mluvčí.

"V souvislosti s uvedenými případy jsme přijali opatření, aby bylo zamezeno opakování nesprávné manipulace s dveřmi v době úklidu a provozního ošetření v depu, a to včetně opakovaného proškolení personálu ČD a dodavatelských firem, které provádějí úklid souprav," uzavřel Šťáhlavský.

České dráhy chtějí koupit vodíkové vlaky. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.