Kvůli námluvám dorazil vlk z Polska do Prahy. Ochránci jej sledovali přes satelit

Zvířata mají při pohybu krajinou velké problémy s překonáním dálnic, ukázalo mimo jiné sledování vlka. Ten z Polska zamířil až do Prahy a ušel u toho 800 kilometrů.

Velké komplikace Gagatovi způsobila polská dálnice A4 i česká E50. Linka s trajektorií na mapě ukázala, jak podél dopravních staveb šelma dlouhé kilometry hledá přechod. Koridorů pro průchod zvířat je podle polské nadace SAVE, která informace o sledování vlka zveřejnila, nedostatek.

[chooze:article;value:475205]

​"Vlci tady běhají od nepaměti, teď o tom akorát víme díky novým technologiím," vysvětlil Ondřej Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Podle něj se navíc průchodnost krajiny pro zvířata může zhoršit kvůli chystaným projektům vysokorychlostní železnice VRT. "Stačí se podívat na modernizované tratě – třeba na tu z Berouna do Plzně. Tam zvířata nemají vůbec žádnou šanci projít," řekl.

Odborníci připomínají, že pro mladé vlky včetně Gagata jsou přesuny na dlouhé vzdálenosti typické, nadace SAVE je vysvětluje například hledáním partnerky. "Pokud jde o mladá zvířata, tak ona si rovněž hledají nová teritoria, byť zveřejněná vzdálenost je opravdu veliká," řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.