Lacina: Peníze za tiché víno chybí ve školství. STAN se ve vládní koalici ztrácí

Kvůli výstřelkům Starostů a nezávislých už bylo i mimořádné koaliční jednání. Celé to v lednu odstartovalo videem, ve kterém se šéf hnutí Vít Rakušan vymezuje i vůči premiérovi Petru Fialovi (ODS). "Takhle to dál nejde, protože my se svou agendou v té vládní koalici ztrácíme," nastínil Jan Lacina.

Podle něj je hlavní problém, že v koalici dominuje ODS. "Protože má svého premiéra a ministra financí, vlastně dvě nejvlivnější tváře ve vládě. Ale my jsme v situaci, kdy máme prakticky stejný počet poslanců, oni mají 34, my 33. Jsme stejně velká politická síla, ale měli jsme pocit, že se nám nedaří prosazovat ty věci, o které nám běží, zdaleka tolik, jako se to daří ODS," podotkl místopředseda STANu.

[chooze:article;value:540771]

​Podle něj je to hlavně tím, že poslanci z ODS jsou ve Sněmovně mnohem déle a mají více zkušeností. "Opravdu to umějí. Do Sněmovny se ale dostali starostové ze středních měst a obcí a museli se ze začátku rozkoukat. Po dvou letech, když se rozkoukali, začali říkat, že se v té koalici ztrácíme. V klubu panovala nespokojenost, která vygradovala lednem, kdy jsme si řekli, že si o své slovo musíme říct a musíme být vidět," řekl Lacina. 

"Chtěli jsme s vládou zatřást a uvést do pohybu nejen sebe, ale i celou vládu," doplnil. V poslední době Rakušan vyráží i do krajů, kde vede debaty Bez cenzury a komunikuje s občany. "Pana premiéra si takto představit nedokážu. Je typ vysokoškolský a intelektuální a myslím, že by to pro něj na každý pád byl mnohem těžší úkol, než je pro pana Rakušana," míní.

[chooze:article;value:541460]

Lacina se vrátil i ke konsolidačnímu balíčku. "​Zůstala nám tam jedna z věcí, která nás trochu trápila, a to je tiché víno. Tam stát tratí asi čtyři miliardy tím, že neuplatňuje jednu z daní. Profitují z toho v drtivé většině dovozci. Tam nám skutečně ty peníze utíkají. Mimochodem, ty čtyři miliardy, o kterých se teď bavíme, jsou ty čtyři miliardy, které aktuálně chybí ministru Mikuláši Bekovi (STAN) na školství. Takže to zanedbatelné číslo není," uzavřel Lacina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.