Ladislav Špaček poradil, jak se chovat o Vánocích. Řekl, co by si v životě neoblékl

Štědrý den se nezadržitelně blíží a s ním i tradiční večeře. "Měli bychom připravit zejména dětem, ale i sobě sváteční prožitek, který si budeme pamatovat celý příští rok a děti celý život a budou potom podle něj vytvářet štědrovečerní večeře ve svých rodinách. Měli bychom se všichni hezky obléci," poradil Špaček.

Zavzpomínal při té příležitosti na své dětství. "Já si pamatuju, jak můj tatínek v obleku zahajoval večeři slavnostním proslovem, přípitkem, maminka měla šaty, měli jsme krásně prostřený stůl. My děti jsme si nesměly sednout ke stolu v tom, v čem jsme si hrály, ale musely jsme se také hezky obléci," sdělil.

[chooze:article;value:477442]

Večeře na Štědrý den je podle něj o něčem jiném než jen příležitostí se pořádně najíst. "Tahle večeře je o té atmosféře, o té kouzelné atmosféře," zdůraznil. Při přípravě má pomáhat tatínek, pokud jsou dostatečně staré, tak i děti. Následně se všichni převlečou do slavnostního.

"Nejdříve usedne maminka, potom tatínek a potom děti," vysvětlil Špaček. Polévku by maminka měla nejdříve nalít tatínkovi, potom dětem a následně sobě. "Nikdo se ničeho nedotýká, všichni sedíme a čekáme, maminka bere do ruky lžíci a všechny děti si říkají: 'Aha, nejdůležitější je u stolu maminka, na tu všichni čekáme.' A začínáme všichni jíst," dodal.

[chooze:article;value:477318]

Od stolu nesmí nikdo odejít. "Maminka by si měla všechno připravit na stůl, na příruční stolek, aby nemusela nikam odcházet, aby stále stůl byl zaplněn a nikdo nemizel tam či onde," řekl.

Děti by se podle něj ke správnému chování měly vychovávat přiměřeně věku. "Jakmile už jsou schopny sedět samostatně u stolu, už by měly začít používat ubrousek, měly by vědět, že si musí utírat ústa," doporučil. Od čtyř či pěti let už by měly dostávat i svůj dětský příbor.

Špaček promluvil také o covidové době, kdy spousta lidí trávila většinu dne v teplácích. Ty on na sobě podle svých slov nikdy neměl. "Já ani v raném dětství si vůbec nevybavuju, že bych měl tuto součást oblečení," prohlásil. Nikdy navíc údajně nesportoval a do lesa nechodí. "Žádný důvod neexistuje, proč bych si vzal tepláky," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.