Lední medvěd ze Zoo Praha po převozu zemřel. Ředitel zuří, okolnosti jsou podezřelé

[chooze:gallery;value:35960]

Tragickou zprávu o úhynu ledního medvěda Tom se Zoo Praha dozvěděla ve středu dopoledne. "Lední medvěd Tom byl na doporučení koordinátora EEP přesunut do Almaty. Podmínky v tamní zoo jsou v současnosti lepší než v naší zoologické zahradě, navíc Tom měl dostat šanci na rozmnožování," vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek v prohlášení na facebooku.

Pražskou zoo opustil Tom na konci března. "Od nás Tom odešel 28. března bez příznaků jakéhokoli onemocnění, a pokud je nám známo, transport do Almaty proběhl bez větších problémů. Následně jsme z Almaty obdrželi obrazovou dokumentaci a písemné zprávy. V poslední z nich z 15. dubna se výslovně uvádí, že 'medvěd je v pořádku'," uvedl ředitel.

"Bohužel následně informování z Almaty Zoo zcela ustalo a dotazy mých kolegů zůstávaly bez odpovědi," dodal. Pražská zoo se podle něj proto rozhodla, že její pracovníci příští týden Almaty Zoo osobně navštíví, aby Toma zkontrolovali. Ve středu dopoledne ale z kazašské zoo přišla tragická zpráva, podle které medvěd na začátku května zemřel.

[chooze:article;value:556602]

"Máme špatné zprávy. Medvěd Tom zemřel 4. května. Pitva prokázala, že příčinou smrti byla intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku. Jedná se o dlouhodobé onemocnění. Medvěd přijel již nemocný z vaší zoo. Pitvu provedl nezávislý expert, profesor patologické anatomie vědecko-výzkumného ústavu," stálo podle Bobka v oznámení.

Ředitel podle svých slov nechápe, proč Almaty Zoo celých 18 dní zprávu tajila. "Budeme požadovat důsledné vyšetření Tomovy smrti a s našimi pochybnostmi se obracíme na EAZA, velvyslanectví ČR v Kazachstánu a rovněž na velvyslanectví Kazachstánu v Praze," uzavřel.

Zoo také přiznala, že všechny chovatele tato zpráva hluboce zasáhla. 

Novela chce povolit zoo koutky. Velké zahrady to ale odmítají:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.