Lékař, který měl plácnout hygieničku, je stále v Koreji. Případ řeší prokuratura

Zápis z výslechu se k českému konzulátu dostal už minulý týden. Před dvěma týdny měl český vojenský lékař plácnout vojačku, která cestujícím v jihokorejském Pusanu měřila teplotu. Teprve v pondělí se z tamějšího hotelu přestěhoval na ambasádu do Soulu.

"Je ubytován v prostorách, které náleží ambasádě, čímž se určitě část těch nákladů, které byly velmi vysoké sníží, nicméně stále čekáme na rozhodnutí generální prokuratury Jižní Korei ohledně toho, aby nám sdělila, jaké budou další kroky. Platí, že stále nebyl z ničeho obviněn," popsal mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

O jeho návrat do Česka teď usilují advokáti. "Já jsem s jeho právníky mluvil ráno v osm hodin našeho času, což jsou tři tam, a my ten problém vyřešíme, pan doktor se vrátí velice brzo domů," řekl advokát Julius Kramarič.

[chooze:article;value:499903]

Vojenský lékař je v kontaktu s českým velvyslancem v Koreji Gustavem Slamečkou. Během tohoto týdne by prý případ mohl být vyřešen.

"Je v pořádku, je na ambasádě, pan velvyslanec Slamečka se o něj naprosto postaral, není v žádné vazbě, neskládá žádné kauce, nehrozí mu žádné nebezpečí a je potřeba pouze dořešit ten problém, který tam vznikl, abychom mohli tu věc uvést na pravou míru a já jsem vám mohl k tomu něco říct v klidu," pokračoval Kramarič.

Případ ale stále vyvolává řadu spekulací. Například o tom, proč je lékař v Koreji tak dlouho. "Dotyčný český občan má zákaz vycestování, tudíž nebylo možné ho vzít zpátky do České republiky s tou delegací pana ministra Kupky, udělení diplomatického pasu je proces, který podléhá úplně jiným normám, to nebylo možné poskytnout," dodal Drake.

Podle lidí, kteří seděli v jeho bezprostřední blízkosti, šlo o nedorozumění. Případem se zabývají nejen tamní úřady, ale i české ministerstvo obrany, pod které jako voják lékař spadá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.