Lékaři budou stále sloužit pohotovost dobrovolně. Ministerstvo couvlo

Praktičtí lékaři zřejmě budou i nadále pohotovostní služby sloužit dobrovolně. Ministerstvo zdravotnictví totiž, nejspíš právě pod jejich tlakem, ustoupilo od návrhu úhradové vyhlášky, podle které by těm, kteří pohotovost odmítnou, pojišťovny proplácely měsíčně o pět korun na pacienta méně. Aktuálně za jednoho registrovaného pacienta dostávají 54 Kč. Pro běžnou ordinaci by změna znamenala ztrátu zhruba 10 000 korun měsíčně.

"Kraje jsou zodpovědné za zajištění této služby. Mají problém, že to zajištění leží v naprosté většině na bedrech nemocnic. Kraje vyzvaly ministerstvo a my jsme začali hledat cestu, jak tu zákonnou povinnost začít více implementovat. Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli pracuje s takovou verzí vyhlášky, která nebude penalizovat lékaře za nesloužení pohotovostní služby," vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

[chooze:article;value:523756]

"V zákoně o zdravotních službách se říká, že kraj zřizuje pohotovost a lékaři by měli na té pohotovosti sloužit. Není možné penalizovat jenom jednu skupinu lékařů, že něco neplní. Měly by to sloužit i ambulance," myslí si poslanec Kamal Farhan (ANO).

"Je to něco, co z našeho pohledu nemůže fungovat. My máme s pojišťovnou kontrakt na poskytování péče zdravotních lékařů v normálních ordinačních hodinách. A není možné tenhle kontrakt pokutovat, pokud si nevezmete ještě nějakou práci navíc a neuzavřete smlouvu, že nebudete chodit sloužit do nemocnice," podotkl praktický lékař Petr Šonka.

Praktici odmítají sloužit pohotovosti prý hlavně kvůli špatným podmínkám. "Je to často o tom, jestli je vedení těch nemocnic schopné se s praktiky dohodnout, a pak je to věc podmínek a finančního ohodnocení. Jestliže ty podmínky, které nemocnice nabízí, jsou dobré, tak si myslím, že ta ochota může být větší," domnívá se advokát Jiří Pražák.

[chooze:article;value:523361]

Vedle financí je pro řadu praktiků problémem při sloužení přesčasů to, že tam nemají vybavení, jako mají ve svých ordinacích. V rámci úhradové vyhlášky pro příští rok chce ale ministerstvo ponechat a zároveň navýšit pozitivní motivaci. Praktici, kteří budou pohotovosti sloužit, tak dostanou více peněz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.