Lékaři důchodci omylem odoperovali druhou nohu. O odškodné se musí soudit

Od osudné operace v nemocnici ve slovenské Nitře, při které pan František dostal umělý kloub do špatné nohy, uplynuly už čtyři roky. Omluvu za chybu sice obdržel, odškodného se ale dosud nedočkal a musí se o něj soudit. O jeho příběhu informovala televize Markíza.

Bývalému fotbalistovi měli lékaři vyměnit v pravé noze kolenní kloub za umělý. Když se ale probudil z narkózy, zjistil, že mu jej voperovali do špatné nohy. "Najednou jsem viděl, že mi hadička trčí z levého kolena," vzpomíná důchodce.

Slovenský Úřad pro dohled nad zdravotní péčí se případem zabýval a potvrdil, že lékaři udělali chybu. Za tu se panu Františkovi nemocnice také omluvila. On po ní ale požaduje také odškodné, a to ve výši 65 tisíc eur, což v přepočtu vychází na více než 1,5 milionu korun.

[chooze:article;value:399074]

​"Podle našeho názoru je to oprávněná částka vzhledem k době, ve které žijeme, a charakteru pochybení nemocnice," vysvětlil právník pana Františka Samuel Baránik. V závěrečné řeči u soudu tento týden poukázal na to, že všichni tři lékaři, kteří seniora operovali, neměli v té době atestaci.

Nemocnici se zdá požadovaná částka příliš vysoká. Ospravedlňuje se tím, že ani levé koleno nebylo zcela zdravé a časem by bylo potřeba ho také odoperovat. "Poukázali jsme na analogický případ z Bánské Bystrice, kde soudně přiznané odškodnění bylo diametrálně odlišné," řekl k případu právník zastupující nemocnici Tomáš Stoklasa.

Po čtyřech letech od operace pan František stále nemá v pravé noze umělý kloub. K dalšímu zákroku se totiž od té doby neodhodlal. "Co když se mi to stane znovu," svěřil se s obavami. Soudkyně si vzala čas na rozmyšlení. Senior by se měl dozvědět, zda dostane odškodnění a v jaké výši, až za měsíc.

Není to první podobný případ ze Slovenska. Loni v nemocnici v Bratislavě lékaři pacientovi odoperovali zdravé oko místo toho, na které neviděl. Muž kvůli této chybě přišel o zrak.

Více informací se dozvíte v reportáži z loňského června:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.