Lékaři stále bojují proti přesčasům. I my máme děti a chceme být s nimi, vzkazují

Jan Přáda je jedním z mladých lékařů, kteří bojovali za to, aby lékaři byli za přesčasy lépe ohodnoceni. "Jsem rád, že se povedlo toto téma otevřít. Uzavřené ale ještě není. Naše hlavní motto bylo udělat systém zdravotní péče přívětivější pro zaměstnance tak, aby byl udržitelný i do budoucna," řekl 24letý porodník.

Podle něj je česká medicína na velmi vysoké úrovni. Situace s přesčasy je podle něj ale dlouhodobě neudržitelná. "Je potřeba, aby se na té vysoké úrovni udržela a aby tady byli ti zdravotníci, kteří by ji byli schopní dělat. K tomu je potřeba, aby měli adekvátní podmínky," nechal se slyšet Přáda.

[chooze:article;value:536117]

​Někteří lékaři tuto iniciativu podpořili, jiní ale byli striktně proti. "Někteří si to vyložili špatně v tom smyslu, že moje generace nechce pracovat tak moc. To ale není pravda, chtěli jsme udělat ten systém efektivnější. Aby nebyl založený na hodinách přesčasů," vysvětlil porodník v Porodnici Apolinář.

Ne všechny hlasy ostřílených doktorů byly ale proti. "Někteří lékaři s námi oproti tomu sympatizovali a říkali, že je škoda, že s něčím takovým nepřišli už dříve, protože by třeba mohli vidět vyrůstat své děti. To pro nás bylo další motivací. Je to jeden z hnacích motorů, proč to dělat jinak," řekl Přáda, který je zároveň i otcem několikaměsíční holčičky.

Podobný názor zřejmě sdílí i lékaři, kteří z nemocnic zatím své výpovědi nestáhli. Podle Přády jim nejde o navýšení platu, ale o zefektivnění práce. "I lékařky a lékaři mají děti a chtějí s nimi trávit čas," uzavřel porodník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.