Léky, alkohol i drogy. V Česku přibývá dětí, kteří s otravou končí v péči lékařů

HHC se sice nedávno ocitlo na seznamu zakázaných látek, na drogové situaci mezi mladistvými se však téměř nic nezměnilo. Nezletilí například častěji užívají běžně dostupné léky. "Podle trendů, které pozorujeme, se častěji objevují závislosti na lécích, ať už běžně dostupných nebo psychických. Děti přichází ale také s užíváním THC, HHC, nadužíváním kratomu, alkoholu, objevuje se i pervitin," uvedla adiktoložka Ilona Šulcová.

Velkým problémem je neustále se snižující věk začínajících uživatelů drog. "Pozorujeme u nás na ambulanci, že děti začínají mnohem dříve než v minulosti užívat návykové látky a začínají experimentovat dřív. Ta dostupnost je například u těch léků veliká, že například, když jdeme na benzínovou pumpu nebo do drogerie, tak si dítě může koupit ten lék," upozornila Šulcová.

[chooze:article;value:549336]

Potlačit závislost u dětí by mohl větší zájem rodičů. "Určitě je potřeba si toho více všímat, více být pozorní k dětem, jak už ve škole, tak doma, a nebrat to na lehkou váhu. Pokud dítě spí při vyučování nebo má známky sebepoškozování nebo výrazně hubne, má nějaké změny v chování, tak se tomu věnovat a opravdu důsledně a případně vyhledat tu pomoc, pokud je to potřeba," radí Šulcová. 

Zanedbání pozornosti může mít závažné důsledky "Jakékoliv užívání u dětí může být život ohrožující a není dobré to podceňovat. Opravdu, i když třeba rodiče mají jenom podezření a nejsou si jistí, jestli dítě bere nebo nebere nějaké drogy, tak se můžou na nás obrátit. Jsme tady od toho a není se třeba bát," zakončila Šulcová.

Na celý rozhovor s adiktoložkou Ilonou Šulcovou se můžete podívat níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.