Léky v Česku stále nejsou. Antibiotika brzy dorazí, slibuje ministr Válek

Nápor na lékárny v posledních dnech o něco opadl. Nemocných totiž ubylo. Problémy s mnoha chybějícími léky ale nekončí. "Momentálně nemáme některá antibiotika. Chybí nám také amosikcilin v tabletkách. Trápí nás nedostatek protizánětlivých očních kapek," shrnul vedoucí lékárny Pavel Kurfürst.

Pro lékaře je vypisování receptů věštěním z křišťálové koule. Zatímco v jedné lékárně konkrétní lék mohou mít, v další na něj čekají marně. Navíc už neplatí, že nejvíc nemocných přibývá mezi dětmi.

Vůbec nejhorší je to s penicilinem. Ten se nahrazuje jen obtížně. Stejně tak další antibiotika. "Je možné, že v některých lékárnách je již dodávka, která přišla ze Slovenska, ale do některých teprve přijde," řekl viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

[chooze:article;value:484942]

​"Jednáme s řadou distributorů a s řadou výrobců o zajištění mimořádných dodávek, o zvýšení výroby léků," sdělil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda ve středu posvětila rozhodnutí, že pojišťovny mohou českým pacientům schválit úhradu 100 tisíc balení antibiotik registrovaných v zahraničí. Půl milionu balení antibiotik by mělo dorazit do konce února.

Účinné proti chřipce je očkování. To lékaři doporučují hlavně v podzimních měsících. Pozdě ale prý není ani teď. "My stále očkujeme v ordinacích, ty očkovací látky jsou. Nicméně je potřeba počítat s tím, že pokud dneska někoho naočkujeme, tak ta obranyschopnost nastoupí až za 14 dní," uvedl lékař Lubomír Nečas. Přesto je u nás proočkovanost jen zhruba pětiprocentní. Například v Rakousku, Německu nebo Velké Británii je to přes dvacet procent.

Nemocnice mají stále zaplněná lůžka. Situaci komplikují chybějící antibiotika:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.