Levnější než pes. Miliardáři byli odsouzeni do vězení za vykořisťování služebnictva

Ohromující verdikt vynesl švýcarský soud a týká se služebnictva ve vile, kterou vlastní rodina Hindujaových poblíž Ženevy, informovala BBC.

Rodina je považována za jednu z nejvlivnějších v Británii i Indii, odkud pochází. Jejich majetek je odhadován v přepočtu na více než bilion korun, vlastní impérium sahající přes ropný průmysl či bankovnictví až po luxusní londýnský hotel.

Hlava rodiny 78letý Prakash Hinduja, který má i švýcarské občanství, a jeho manželka Kamal dostali za vykořisťování personálu po čtyřech a půl roku vězení. Jejich syn se snachou každý čtyři roky. Původně jim hrozily tvrdší tresty, ale obvinění z obchodování s lidmi se neprokázalo.

[chooze:article;value:413977]

​Rodina si měla do švýcarské vily přivézt personál z Indie. Podle žalobce jim zabavili pasy a až na výjimky zakazovali vilu opouštět. Museli pracovat 18 hodin denně, za což dostávali měsíční plat v přepočtu 8,5 tisíce Kč. Což je zhruba desetina mzdy předepsané švýcarskými zákony, upozornil Hlas Ameriky.

Prokuratura u soudu uvedla, že rodinu stála péče o jejich psa více, než dávala na platy zaměstnanců.

Obhájci rodiny označili rozsudek za šokující a hodlají se proti němu odvolat. Argumentovali tím, že zaměstnanci dostávali další benefity včetně prémií "na ruku" a že byli Hindujaovým vděční za to, že jim nabídli lepší život, než jaký je čekal v Indii.

Podle soudkyně Sabiny Mascottové však rodina kvůli hamižnosti zneužila nevzdělané a nezkušené zaměstnance, kteří neměli povědomí o svých právech.

Skupina Čechů měla obchodovat s lidmi. Ve Velké Británii jim hrozí doživotí (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.