Lidé si přestávají spořit na důchod. Nemají z čeho, upozornili odborníci

Penze jako zasloužený odpočinek po životě stráveném v pracovním režimu. Tak si své stáří ještě donedávna představovala většina z nás. Jenže v současné době zhruba každý třetí kvůli finanční situaci přestal šetřit a klidné stáří tak podle ekonomů na řadu Čechů rozhodně nečeká.

"Spoření se obecně vytrácí. Spoléhá se na stát, protože oni přece až budu potřebovat, přispěchají. Budoucí důchodci si budou muset více spořit sami na vlastní důchod," upozornil ekonom Petr Bartoň.

Podle nejnovějších dat by každý z nás měl mít na důchod naspořeno zhruba 2,5 milionu korun. Odchodem do důchodu totiž průměrnému Čechovi klesne příjem o téměř 17 tisíc korun. Člověk, který do penze zvládne našetřit alespoň dva miliony korun a v důchodu stráví 20 let, si měsíčně ke státní penzi může přidávat 8 000 korun.

[chooze:article;value:491022]

"Pak tady máme v krizi bohužel stále rostoucí skupinu obyvatel, která nevychází s penězi a spíše se zadlužuje," uvedl ekonom Štěpán Křeček. 

Nejoblíbenější způsob ukládání peněz na stáří je penzijní spoření, jenže v posledních měsících čím dál víc lidí buď spořit přestalo, anebo spoření ruší. Meziročně ubylo na 40 tisíc lidí. Navíc vláda uvažuje o snížení státního příspěvku.

[chooze:article;value:490422]

Peníze podle statistik má řada lidí i doma anebo na spořicích účtech. Podle ekonomů se kvůli inflaci peníze vyplatí vložit třeba do investičních fondů.

"Doufáme, že inflace klesne, na druhou stranu víme, že řada lidí, zejména starších, nemá peníze ani na spořicím účtu," uvedl člen Národní ekonomické rady vlády Dominik Stroukal. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.