Lidé si stěžují na balíčky s překvapením. Za pětistovku dostanou punčocháče

Objednáte si balíček za určitou cenu, aniž byste tušili, co je uvnitř. A poté doufáte, že budete mít štěstí a rozbalíte si něco v mnohonásobně vyšší hodnotě, než jste zaplatili. Takový je princip mystery boxů.

"Chlapec od nás z dětského domova si jako dárek k narozeninám objednal mystery box. Přišla mu toaletní voda, dámské punčocháče a razítka na obočí. Za 499 korun," sdělila asistentka v dětském domově Monika Fefilková.

Ilustrační fotografie e-shopu nejčastěji lákají na drahou elektroniku, jako je například dron nebo nový iPhone. "Mystery boxy jsme prostě dávali z toho, co jsme měli na skladě, ale dneska už jsou u nás ty mystery boxy jinde," tvrdí majitel e-shopu Little Big Store Michal Čorňák.

[chooze:article;value:493761]

Reklamy na mystery boxy cílí právě na děti. Svoji roli v tom hrají i youtubeři, kteří je ve svých videích propagují. "Říkají dětem: 'Kupte si tuhle věc a vyděláte na tom, zbohatnete na tom.' Je to odporné a je to lež," upozornil reportér Janek Rubeš.

"Děti ze slabších sociálních rodin nebo právě z dětských domovů tyto dárky nemají jak získat. Z dětského domova konkrétně vědí, že takový dárek nikdy nedostanou. A je to hodně podpořeno právě youtubery," myslí si Fefilková.

Lidé si navíc často stěžují, že jím nebylo umožněno tyto balíčky reklamovat. "Když odstoupili od smlouvy, tak jim třeba ten podnikatel nevrátil peníze nebo s nimi vůbec nekomunikuje," popsal advokát Petr Šmelhaus.

[chooze:article;value:524197]

"Nám nabídli možnost reklamace, což nebylo úplně možné, protože chlapec mystery box rozbalil," vysvětlila Fefilková.

"V poslední době evidujeme skutečně desítky podnětů. Mapujeme e-shopy, mapujeme prodejce, kteří tento způsob prodeje českým spotřebitelům nabízejí," potvrdil mluvčí ČOI František Kotrba. Jedinou prevencí je podle inspekce nakupovat u osvědčených firem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.