Lidem vadí polepené autobusy a tramvaje. Reklamy jim překáží ve výhledu

Reklama na kyselé okurky, poskytovatele internetu nebo alkoholické nápoje – městské dopravní prostředky po celém Česku slouží stále více jako pojízdné billboardy. Reklamní polepy na tramvajích, autobusech nebo trolejbusech, které zakrývají jejich velkou část, včetně oken, jsou cestujícím dlouhodobě trnem v oku.

Vadí jim, že je špatně vidět dovnitř dopravních prostředků i že polepy blokují slunce. Na polep oken mohou inzerenti sice používat pouze částečně průhlednou fólii a například v hlavním městě Praze může reklama zakrývat maximálně 20 procent okenní plochy, i tak ale reklamy omezují cestujícím výhled. A to v některých případech poměrně výrazně.

[chooze:article;value:544989]

Kvůli tomuto diskomfortu teď cestující volají po nižších cenách jízdného. V Jihlavě problém s celoplošnou reklamou na prostředcích hromadné dopravy řeší i zastupitelé města. Podle dopravních podniků ale naopak díky reklamním plochám a financím z nich jízdné zatím nezdražuje.

"Finanční prostředky, které získáváme z reklamy, jsou nedílnou součástí našeho rozpočtu. Ročně za ně inkasujeme 30 miliónů korun, což je poměrně vysoká částka, bez které bychom se neobešli, a ta nám umožňuje právě i například nezvyšovat cenu jízdného," říká například mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

"Bez tržeb z reklamy by českobudějovická MHD stála zhruba o deset milionů korun ročně více. Otázkou potom je, zda by tyto prostředky našlo ve svém rozpočtu město, nebo jestli by se ta cena přenesla na cestující v podobě zvýšení ceny jízdenek," prohlásila pak mluvčí Dopravního podniku České Budějovice Barbora Fišer.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.