Toho se Západ dlouho obával. Mocný hráč se přidává na Putinovu stranu

Naréndra Módí, který zastává funkci indického premiéra od roku 2014, pogratuloval ruskému prezidentovi k výhře v prezidentských volbách v pondělí. "Srdečně blahopřeji Jeho Excelenci Vladimíru Putinovi k jeho znovuzvolení prezidentem Ruské federace," napsal Módí na sociální síť X.

Premiér se také prý těší na vývoj jejich vzájemného partnerství, které označil za speciální. "Těším se na spolupráci a na další posílení časem prověřeného speciálního a důvěrného partnerství mezi Indií a Ruskem v následujících letech," dodal.

Nové Dillí a Moskva spolu mají vazby už od dob studené války a Rusko zůstává zdaleka největším dodavatelem zbraní do Indie, píše portál Barron's. Indie se také vyhnula výslovnému odsouzení Ruska za invazi na Ukrajinu.

[chooze:article;value:546805]

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu navíc Indie nakoupila stovky milionů barelů ruské ropy, a Rusko se tak pro Indii stalo hlavním jejím dodavatelem. Indie tím ušetřila miliony dolarů a zároveň posílila válečnou pokladnu Moskvy.

Indie se zároveň v posledních letech snaží prohloubit obrannou spolupráci se Západem. Podařilo se jí to Spojenými státy, ale také s Austrálií nebo s Japonskem. 

Vladimír Putin neměl v prezidentských volbách žádného vážného konkurenta, a vedení Ruska se tak ujal už popáté. Podle ruské agentury TASS získal přes 87,3 procenta volebních hlasů. Naopak nikdo z jeho protikandidátů pak nezískal více než lehce přes čtyři procenta.

"Samozřejmě před sebou máme spoustu úkolů. Ale chci, aby to bylo všem jasné. Když jsme byli sjednocení, nikdy se nikomu nepodařilo nás zastrašit, potlačit naši vůli a naše sebevědomí. Selhali v minulosti a selžou v budoucnosti," prohlásil Putin podle webu CBS News na tiskové konferenci v Moskvě jen několik hodin po uzavření volebních místností. 

Putinův další mandát bude v duchu paranoii a represí, říká politický geograf:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.