Lidovci mají nový návrh k důchodům. Je to trest pro bezdětné, zuří Piráti

S novým návrhem na změny v odvodech na důchody přišli ve čtvrtek lidovci. Podle něj by se měly odvody snížit u lidí, kteří mají děti. Čím více jich mají, tím větší pro ně KDU-ČSL chce daňovou slevu. Naopak lidem, kteří děti nemají, by se od 35 let věku odvody zvýšily.

Návrh počítá se třemi variantami. Při té nejrazantnější budou mít rodiny s jedním dítětem slevu 2 400 korun, se dvěma dětmi 7 200 a se třemi a více dětmi 14 400 korun za rok.

V současnosti platí zaměstnanci na odvodech 7,1 procenta hrubé mzdy. Zatímco u lidí s dětmi by se toto procento postupně snižovalo, lidem, kteří z nějakého důvodu nemají či nemohou mít děti, by se po dosažní 35 let odvody zvedly až na 9,1 procenta hrubé mzdy.

[chooze:article;value:550720]

Lidovci návrh vysvětlují nízkou porodností v Česku, kterou chtějí podpořit. "Jeden z faktorů, proč rodiče narození dětí oddalují, je jejich finanční obava z udržení rodinných rozpočtů. Tyto obavy musí stát vyvrátit, proto je nutné, aby stát rodiče s dětmi maximálně podporoval," uvedl předseda strany Marian Jurečka.

Nízká porodnost v posledních letech je tématem, k jehož řešení se zavázala i vláda Petra Fialy (ODS). "Pokud se trend klesající porodnosti nezastaví, naše společnost nemůže dlouhodobě fungovat. Koaliční vláda se v programovém prohlášení zavázala k podpoře rodin," dodal Jurečka.

Jenže návrh lidovců nemá ve vládě neochvějnou podporu. Piráty naopak naštval. "Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není," napsal rázně na sociální síti X předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti mají navíc i protinávrhy, jak podpořit porodnost v Česku. "Tyto kroky jsou nefunkční. Naopak funguje dostupnost předškolní péče, flexibilních úvazků a také by prospělo zrušení nesmyslné buzerace 92 hodin, které může malé dítě strávit v předškolní péči, aniž by rodina přišla o rodičák," vyjmenoval Bartoš.

Vláda chce navýšit věk odchodu do důchodu. Pavel se kvůli tomu setkal s Jurečkou:​

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.