Lukašenko vyhrožuje Západu: Když neposlechnete Čínu, budete litovat

Berte čínský mírový plán vážně, vzkázal do Kyjeva a na Západ běloruský prezident Alexandr Lukašenko, přezdívaný "poslední diktátor v Evropě". 

"Čína se stala globální mocností s vlastní globální politikou. Číňané jsou pečliví a opatrní. Nepletou se do toho, do čeho by neměli," citovala Lukašenka agentura Belta.

[chooze:article;value:491647]

Kdyby si podle něj Číňané mysleli, že nemohou dosáhnout úspěchu, vůbec by se válkou na Ukrajině nezabývali. "Pokud už se rozhodli vyjádřit svůj postoj takovýmto způsobem, je jasné, že pokud toto poselství budou ti, jimž je určeno, ignorovat, bude to mít pro ně vážné důsledky," pokračoval.

Peking oznámil v noci na pátek, že vypracoval dvanáctibodový plán nastolení míru v zemi napadené Ruskem. Tedy v den prvního výročí invaze, o které Putin informoval nad ránem v televizním projevu. Sotva skončilo vysílání, Ukrajinou už se nesl zvuk prvních výbuchů.

[chooze:article;value:491610]

"Z konfliktu a války netěží vůbec nikdo. Všechny zúčastněné strany musejí jednat racionálně a zdrženlivě, vyhnout se dalšímu rozdmýchávání a zvyšování napětí. Všichni by se měli snažit, aby Rusko a Ukrajina co nejrychleji obnovily přímý dialog, aby se situace postupně zmírnila a dosáhlo se komplexního příměří," stojí mimo jiné v čínském dokumentu.

Čínský prezident Si Ťin-pching by měl v pátek odpoledne vystoupit před Valným shromážděním OSN, které se rusko-ukrajinskému konfliktu věnuje, píše portál Benzinga. Mluvčí OSN ale řekl, že o tom neví.

Další země se obává ruské agrese. Putin zpochybnil územní celistvost Moldavska:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.