Lukašenkovi připluly atomovky. Nebudeme váhat je použít, prohlásil

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko potvrdil, že první ruské jaderné zbraně dorazily na území jeho země. "Na území Běloruska bylo dopraveno určité množství jaderných hlavic. Jsou pod spolehlivým zabezpečením," řekl podle agentury Belta ve čtvrtek novinářům. Dodal také, že hlavice připluly do Běloruska po vodě.

Podle prohlášení běloruského prezidenta se navíc zdá, že si myslí, že bude mít nad případným nasazením zbraní hromadného ničení kontrolu. "Pokud zaútočíte na Bělorusko, odezva bude okamžitá. Cíle byly vybrány," nechal se například slyšet. Zdůraznil ale, že na jejich případné nasazení dojde pouze v sebeobraně.

Dodal také, že použití ruských jaderných zbraní umístěných na běloruském území nebude možné bez jeho souhlasu. "Pokud to nebudu chtít, pokud to náš stát nebude chtít, tak se to nestane," řekl jasně.

[chooze:article;value:512166]

Že běloruský diktátor myslel slova o nadvládě nad částí ruského jaderného arzenálu vážně, potvrzuje i jeho rozhovor s redaktorem britské BBC. Když totiž Lukašenko prohlásil, že nebude "váhat s jejich použitím", britský novinář jej upozornil, že jde o ruské jaderné zbraně. To ale podle Lukašenka není problém.

"Ukrajina taky válčí za pomoci cizích zbraní. Zbraní NATO. Tak proč bych i já nemohl bojovat se zbraněmi někoho jiného?" hájil se. Ani námitka, že jde o úplně jiný typ zbraní, ale Lukašenka nepřesvědčila o nesprávnosti takových úvah. "Jaderné jsou, ale jsou to také zbraně. Taktické jaderné zbraně," odvětil.

[chooze:article;value:509086]

Podle rusisty Jiřího Justa ale nelze brát Lukašenkova vyjádření vážně. "Lukašenko jako vždycky fabuluje. Samozřejmě že nebude mít žádnou kontrolu nad použitím ruských taktických jaderných zbraní. Něco takového je zcela v gesci ruské armády, a to právě i kvůli Lukašenkově povaze," myslí si.

Podobně se na to dívá také bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Považuji to za nereálné. Rusko by se tak připravilo o možnost kontroly nad těmito zbraněmi a tím i o svou strategickou pozici," sdělil redakci TN.cz s tím, že i pokud by měl Lukašenko nad těmito zbraněmi nějakou míru kontroly, jakékoliv nakládání s nimi by bylo podmíněno současným souhlasem z Ruska.

Plán rozmístit ruské jaderné zbraně v Bělorusku oznámil Vladimir Putin už v březnu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.