Lyžovačka i zajímavé pochoutky. To vše najde na slovenských i polských Tatrách

Kdyby nechyběly Slovákům dva úseky D1 kolem Ružomberku, byla by to do Vysokých Tater cesta na pohodu. I tak do Tatranské Lomnice dorazíte z Prahy za šest hodin. Z východu Moravy za necelé tři a půl.

TMR – Tatranská Lomnica

Na parkovišti zaparkujete bez problémů, kapacita je 750 míst. Počítejte ale s tím, že za celodenní stání zaplatíte 10 eur, tedy asi 250 korun.

Výjezd lanovkou na Skalnaté pleso vás odmění úžasným rozhledem. "Lyžařské středisko Tatranská Lomnica je ze všech tatranských středisek, co se počtu kilometrů týče, největší. Má více než 11 kilometrů sjezdovek. Je to ideální mix, máme tu černou sjezdovku, červené sjezdovky a stejně tak rodinné modré sjezdovky," přiblížil manažer Tatry Mountain Resorts (TMR) Marián Galajda.

Občerstvení si můžete dát v mnoha bufetech. Třeba smažený sýr a hranolky vyjdou na dvě stovky. Všude jsou půjčovny lyží, komplet stojí asi 900 korun na den. Myslí i na ty, co se chtějí naučit lyžovat. "Instruktoři jsou připraveni učit různé dovednosti a schopnosti, tedy od začátečníků až po pokročilé," řekla manažerka lyžařské školy Denisa Šulcová.

Hodina výuky stojí 1 300 korun. Skipas si můžete pořídit hned třemi způsoby. "Nejvyšší cena je v kamenných pokladnách, naopak výhodnější cena je v automatických obslužných systémech. No a nejvýhodnější cena je tehdy, pokud člověk nakoupí skipasy s několikadenním předstihem," objasnil Galajda.

Třeba v polovině února si dospělý zalyžuje za v přepočtu 1 050 korun za den, pětidenní skipas potom stojí necelých pět tisíc, juniora o tisícovku méně.

Součástí lyžařského areálu v Tatranské Lomnici je i nejdelší sjezdovka na Slovensku. Začíná v nadmořské výšce 2 200 metrů na dohled od Lomnického štítu a lyžaři si užijí sedmikilometrový sjezd.

Skipas platí i pro okolní areály včetně 20 kilometrů vzdáleného Štrbského plesa. Koho lyžování omrzí, na nedalekém Hrebienku může okusit atmosféru ledového baru za dohledu ledových soch.

[chooze:article;value:539983]

Lyžařské středisko Bachledka Ski and Sun

Jen o pár kilometrů dál je Ždiar. Cesta tam trvá jen o deset minut déle. "Máme desetimístnou kabinovou lanovku, čtyřsedačku, máme vleky, plně funkční lyžařskou školu. Stejně tak sáňkářskou dráhu. Ti, co bydlí anebo jsou ubytovaní v Ždiari, tak mohou využívat skibus. Je zadarmo pro všechny lyžaře," láká manažer Bachledka Ski and Sun Michal Rusiňák.

Jsou tam perfektně připravené modré i červené sjezdovky. Kdo dostane hlad, může se najíst v restauraci přímo pod horní stanicí lanovky. Co jiného si na Slovensku dát než klasiku v podobě halušek.

"Pravé halušky se vždy vyrábí z bramborového těsta. Hned se smíchají s brynzou, se smetanou a navrch se dá čerstvě upečená slanina. To je prostě taková droga pro nás Slováky," popsal zástupce šéfkuchaře Milan Kaprál.

Za tradiční slovenské halušky a půllitrový nealko nápoj dal štáb na Bachledce v přepočtu asi tři stovky. A jako bonus dostal úžasný pohled na panorama Belianských Tater.

Koho omrzí lyžování, nevadí. Sáňkařská dráha vede až do údolí a kdo má chuť, může si střihnout stezku v korunách stromů. "Je to bezbariérové středisko, to znamená, že všichni návštěvníci dokáží přijít až sem nahoru na chodník a také na věž, která má 32 metrů a je z ní nádherný výhled na Belianské Tatry, Peniky a Zamagurie," vysvětlil manažer Ski Bachledka Michal Rusiňák.

Výhodou Bachledky je, že na Tatry skipas, který tam pořídíte, můžete lyžovat i na polské straně Tater. Jednodenní skipas pořídí dospělý za 925 korun, pětidenní za necelé čtyři tisíce. A pozor, na polské straně se dá lyžovat v některých střediscích až do dvaadvacáté hodiny. A to bez přestávky. Cesta vám zabere jen o pár minut víc než do slovenských středisek.

[chooze:article;value:539811]

Tatry Super Ski – Kotelnica Białczańska

"Tatry Super Ski tvoří 18 lyžařských středisek, teď jsme v jednom z nich, to je čtyřiadevadesát lanovek, vleků, 113 sjezdovek, skoro devadesát kilometrů tratí. Po lyžování mohou návštěvníci relaxovat v termálech," uvedl manažer střediska Kotelnica Adam Mardula.

U skiareálu leží obec Białka Tatrzańska, tamní termály mají teplotu vody až 38 stupňů a jsou hned u spodní stanice lanovky. Parkoviště pro stovky aut jsou tu většinou grátis, ze sjezdovek máte parádní výhled na Vysoké Tatry a skvělé občerstvení. Je jedno, co si naložíte, za sto gramů zaplatíte asi 60 korun.

Zatímco na Slovensku je jazyková bariéra nulová, na druhé straně Tater už přece jen pár polských slůvek potřebujete znát. Kdo si chce užít noční zábavy, může vyrazit do centra nedalekého města Zakopané. Ulice Krupówki je pověstná takřka nekonečným množstvím restaurací. V restauracích hrají lokální kapely, je možné zaplatit si projížďku povozem po okolí. Zábava se tam protáhne notně přes půlnoc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.