Macron ve francouzských volbách pohořel, vítězí strana Le Penové

Už v prvním kole voleb získalo v Národním shromáždění mandát 75 poslanců, tedy více než desetina z 577. Národní sdružení, které vede Le Penová, získalo 37 mandátů, koalice levicových stran Lidová fronta 32. Macronova strana má zatím dva mandáty. Ve volbách rozhodla i vysoká volební účast 66,71 procenta.

O složení Národního shromáždění ale ještě rozhodne druhé kolo, ve kterém se střetnou kandidáti, kteří nedostali přes 50 procent hlasů. To proběhne 7. července. Pro levici i Macronovu centristickou stranu bude podle prohlášení lídrů hlavní porazit stranu Le Penové.

Předběžné odhady: Macron pohořel

K dispozici jsou první exit polly, podle kterých se očekává vítězství opoziční nacionalistické strany Národní sdružení, kterou vede Jordan Bardella, s volebním ziskem přibližně 33 procent hlasů. Shodují se na tom agentury Ipsos, Ifop, OpinionWay i Elabe.

Vládnoucí koalice Ensemble, která podporuje prezidenta Emmanuela Macrona, skončila podle odhadů s přibližně 20 procenty až na třetím místě. Macron vyzval voliče, aby se dostavili k urnám při druhém kole. "Tváří v tvář Národnímu sdružení nastal čas pro velké, jasně demokratické a republikánské shromáždění pro druhé kolo," prohlásil podle Le Monde.

[chooze:article;value:560132]

Na druhém místě pravděpodobně skončí koalice levicových stran Lidová fronta, která podle prvních povolebních odhadů získá 28 procent hlasů. Tato koalice v sobě sdružuje několik stran, včetně Francouzské socialistické strany, Komunistické strany, Nepoddajné Francie a zelených. I přes vysoký volební potenciál se však jedná o velmi křehkou koalici, píše portál Guardian.

Předčasné volby vyhlásil francouzský prezident Macron, který po eurovolbách, v nichž jeho strana pohořela, rozpustil francouzský parlament. Volí se ve dvou kolech, vítěz musí získat více než polovinu hlasů. První kolo vyšlo na tuto neděli, volební místnosti se uzavřely v osm hodin večer. 

Macron vyhlásil předčasné volby, ve Francii tím spustil chaos:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.