Macronova důchodová reforma platí. Potvrdila to francouzská Ústavní rada

Francouzská rada v pátek potvrdila v hlavních bodech platnost důchodové reformy. Odsouhlasila mimo jiné zvýšení věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let, uvedl portál Le Figaro. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat.

Budovu rady museli proti útokům demonstrantů chránit policisté. A nakonec vláda zakázala shromažďování před budovou úplně. Před vchod pak někdo vysypal odpadky. Po celé zemi se do ulic vydaly statisíce lidí. Zatímco někde protesty probíhaly spíše v mírnějším duchu, jinde se strhla lavina emocí. Demonstranti dojeli až na Avenue Montaigne, která je známá svými luxusními butiky, a vzali útokem sídlo známé luxusní značky Louis Vuitton. Právě tu vlastní aktuálně nejbohatší muž světa, Francouz Bernard Arnault.

[chooze:article;value:496290]

"Jedním z řešení, jak financovat důchodový systém, je lepší přerozdělení bohatství. A nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je zdanit miliardáře," má jasno demonstrant Fabien Villedieu.

Stávkovali i pracovníci železnic, kteří symbolicky pálili koleje a s loučemi vtrhli do pařížské pobočky americké firmy. Ve městě Rennes zase lidé zapalovali odpadky a vozidla.

"Každý expert mi říká, že tahle reforma má spoustu právních problémů. Nebyla schválena Národním shromážděním, obsahuje prvky, které by v projektu reformy sociálního zabezpečení neměly být. Vláda nedostatečně jedná s odbory a odmítá naslouchat lidem," uvedla předsedkyně odborového svazu CGT Sophie Binetová.

I přes dlouhé týdny protestů si za reformou francouzský prezident Emmanuel Macron stojí s tím, že je nezbytná pro zlepšení veřejných financí. Tento týden prohlásil, že země musí pokračovat v pokroku. I když reforma nakonec pravděpodobně vejde v platnost, budou mít Francouzi stále jeden z nejnižších limitů odchodu do důchodu z celé Evropy. V Dánsku lidé dokonce chodí do penze až v 69 letech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.