Magma ve vulkánu na Islandu rychle stoupá. Objevují se další praskliny v zemi

Už není otázkou jestli, ale spíše kdy sopka Fagradalsfjall na islandském poloostrově Reykjanes vychrlí směs roztavených hornin a plynů. Magma už je pouhých 500 metrů pod povrchem a blížící se erupci nasvědčují i obrovské pukliny v zemi.

"Ta erupce může být opravdu nedaleko. Můžeme odhadovat, že v řádu dnů až týdnů. Pravděpodobnost je docela vysoká vzhledem k sérii zemětřesení, jejich povaze a taky vzhledem k tomu, že některá z nich byla opravdu silná," objasnil geolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Prokop Závada. 

Úřady tento týden evakuovaly téměř 4 000 obyvatel města Grindavík, které leží zhruba deset kilometrů od neklidné sopky, a je tak v bezprostředním nebezpečí. Pokud se láva vylije, měla by přes něj téct do oceánu.

[chooze:article;value:529535]

"Máme tady domov, máme tu firmu a teď asi o všechno přijdeme. Taková je teď momentální situace, které musíme čelit," posteskla si obyvatelka Grindavíku Lalli. Policie občanům umožnila se domů ještě krátce vrátit a vyzvednout si své osobní věci.

"Doprovázíme obyvatele do jejich domovů, aby si vzali své cennosti. Mají asi pět minut na to, aby si všechno vzali a pak se hned přesouváme k dalšímu domu," popsal situaci na místě záchranář Guðmundur Arnarson. 

Výbuch sopky by mohl mít pro svět vážné následky, a to zejména pro leteckou dopravu, protože sopečný popílek může poškodit motory letadel. Poslední velká sopečná erupce se na Islandu odehrála v roce 2010.

Tehdy byla letecká doprava ochromena dlouhé týdny. Zrušeno bylo okolo 100 tisíce letů a výluka zasáhla 29 procent celosvětové letecké dopravy. Zatím není jasné, jestli by i tento výbuch mohl napáchat škody takových rozměrů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.