MAPA: Silné bouřky udeřily na východ Česka. Přerušily vlakovou dopravu

ČHMÚ ve středu rozšířil výstrahu před silnými bouřkami. Upozorňuje, že je mohou doprovodit přívalové srážky kolem 30 milimetrů a kroupy do dvou centimetrů. "V opakovaných bouřkách mohou být úhrny až 50 milimetrů," dodávají.

Výstraha platí od středeční 18. hodiny do čtvrteční třetí hodiny ranní. Konkrétně je v platnosti pro části Pardubického a Jihomoravského kraje a celý Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

​V části Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platila dokonce od 19. do 21. hodiny výstraha před velmi silnými bouřkami. "Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně," varoval ČHMÚ.

[chooze:article;value:561520]

Přívalový déšť může podle meteorologů zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa. Hrozí i rozvodnění malých toků. Nebezpečí mohou představovat i blesky a kroupy.

Předpověď se už naplnila na Moravě, kde bouřky přerušily železniční dopravu. "Po silném dešti jednotky hasičů Správy železnic ze stanic Přerov, Ostrava a Česká Třebová, zasahují u několika událostí spojených s bouřkou. Jedná se o zaplavené tratě, spadlé stromy či zatopené podchody a zastávky. V tuto dobu je zastaven provozy na 6 tratích," uvedla ve středu večer na sociální síti X Správa železnic.

"Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi," radí meteorologové. Na pozoru by se měli mít i řidiči. ČHMÚ je vyzývá, aby při řízení během bouřky snížili rychlost jízdy a jeli velmi opatrně.

Silné bouřky se mohou objevit i v pátek a v neděli. Nejvyšší teploty do 600 m. n. m. budou na většině území přesahovat 31 °C. "V následujících dnech budeme situaci upřesňovat," uzavírají meteorologové.

Silné bouřky zasáhly i Itálii. Lidé natočili tornádo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.