MAPA: Silný vítr bičuje Česko. Hasiči vyjížděli k více než stovce událostí

[chooze:gallery;value:35531]

Silný vítr vyvrací stromy. Ty už poničily trakční vedení a přerušily provoz vlaků mezi Benešovem a Čerčany. "Zavádíme náhradní autobusovou dopravu. Ta je posílena také výlukovými autobusy od Vlašimi z linky XS99, která je tímto přerušena," informovala na sociální síti X Pražská integrovaná doprava (PID).

Právě v Benešově měl vlak najet dokonce do stromu, který spadl na vedení. České dráhy (ČD) očekávají, že omezení v tomto úseku na trati potrvá až do 14:00. Mezi Prahou a Benešovem jsou zrušeny i dálkové vlaky.

[chooze:article;value:551086]

"V souvislosti s větrnými poryvy evidujeme od včerejšího večera do 7 hodiny ranní 17 událostí spojených s odstraňování stromů, větví a jiných překážek z komunikací. U Studnice na Náchodsku najel vlak bez cestujících do spadlého stromu. Všechny události jsou bez zranění," shrnuli aktuální situaci v úterý ráno královéhradečtí hasiči.

https://twitter.com/HZS_STC/status/1780118645969932593

Napilno měli i hasiči v Ústeckém kraji. "Od pondělních 20:48 do úterních 6:46 jsme v kraji vyjeli k odstranění spadlých nebo nakloněných stromů nebo větví z komunikací na 21 místech. Sedm zásahů jsme měli na Lounsku, čtyři na Teplicku, po třech na Ústecku a Děčínsku. Litoměřicko dva zásahy. Mostecko a Chomutovsko po jednom," nastínili na sociální síti X.

V Karlovarském kraji hasiči evidují jen za noc kolem 23 výjezdů v souvislosti se silným větrem. "Z toho jednou se jednalo o zajištění volně položených plechů na střeše, v Sokolově bylo nutné odříznout spadlou lampu veřejného osvětlení, ostatní události byly odstranění spadlého stromu na komunikaci," dodaly jednotky. 

Výstraha

Výstraha před silným větrem platí od pondělních 20:00 do úterních 16:00 pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj a část Jihočeského kraje. 

"V pondělí večer bude od západu zesilovat západní vítr, který bude zejména v noci na úterý v Čechách dosahovat v nárazech místy přes 65 kilometrů za hodinu. V západní polovině Čech v úterý přes den vítr opět zesílí a nárazy budou dosahovat místy přes 65 kilometrů za hodinu. Vítr bude později odpoledne slábnout," nastínil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové varují před uvolněnými předměty, které mohou zranit lidi, a zlomenými větvemi. Očekávají navíc i komplikace v dopravě i možné menší škody na budovách.

Varování:

"Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí experti.

ČHMÚ v úterý ráno informoval, že na hřebenech hor sněžilo, podívejte se na video: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.