MAPY: Zemědělci zpomalí dopravu v Praze. Těmito ulicemi projedou

Za poslední necelé tři týdny to bude už druhý zemědělský protest. I když se od toho prvního řada zemědělských organizací distancovala, na čtvrtek plánují podobný scénář. "Ta demonstrace se bude skládat ze dvou částí. První část bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží," prozradil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. 

Do metropole by zemědělci s technikou měli dorazit z obou stran magistrály, ale i z dalších směrů. Poté se sjedou u Úřadu vlády a od něj budou kroužit po trase kolem Chotkových sadů přes ulice Milady Horákové a Veletržní. Pokračovat budou na nábřeží Kapitána Jaroše a podél řeky se vrátí zpět ke Strakově akademii.

[chooze:article;value:544620]

"My jsme zvolili tu trasu tak, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy," vysvětlil prezident Agrární komory Jan Doležal. "Nebude to blokáda, ale pohyb zemědělské techniky," zdůraznil.

Po několika okružních jízdách zemědělci svou techniku odstaví na Letné a částečně i na nábřeží. Po svých se pak vydají k Úřadu vlády. "Druhá část bude fyzická účast na protestní demonstraci," uvedl Pýcha.

Zatímco vládní koalice důvody k protestu nevidí, opozice zemědělce chápe. "Respektuji právo na to protestovat. Ale jasně jsem řekl, že nehraji nějaké hry. Nemám eso v rukávu, které vytáhnu v okamžiku, kdy budou tři dny jezdit kolem Strakovy akademie,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:544189]

"Když to porovnám s jinými sektory, které nedostanou ani korunu z veřejných rozpočtů, tak zemědělci dostávají skutečné maximum," uvedl Michal Kučera (TOP 09), předseda Hospodářského výboru.

"Dokud se vlády po Evropě, a zejména naše vláda, jasně nevyjádří k tomu, jak se k dovozům z Ukrajiny postaví, tak nemají na výběr a musejí protestovat," vysvětlil europoslanec Martin Hlaváček (ANO).

Zemědělské organizace slibují, že čtvrteční demonstrace nebude poslední. Právě kvůli dovozu ukrajinského obilí agrárníci už teď plánují další. 21. března má totiž Evropská rada řešit bezcelní dohodu s Ukrajinou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.