Marie objednala pro invalidního manžela křeslo. E-shop ho nedodal, ani nevrátil peníze

Pětasedmdesátiletá paní Marie z Plzeňského kraje žije spokojeně řadu let se svým manželem v rodinném domě. Loni v říjnu pro svého nemocného muže objednala polohovací křeslo za necelých 4 000 korun.

"On z té sedačky už nevstane a křeslo je rozbité. Takže právě jsem chtěla polohovací, aby měl nohy výš. Správně by měl mít nohy ve výši srdce, a toho jinak nedocílím. On má anginu pectoris, Parkinsona, chronickou bronchitidu, otékají mu nohy, které se mu občas otevřou a tečou mu. Má toho dost. Levou kyčel má ubroušenou a kus kosti mu tam chybí," popsala paní Marie Melišová.

[chooze:article;value:544149]

Proto si vyhlédla na e-shopu polohovací křeslo, které navíc bylo za dobrou cenu. "Oni tam lákají na slevy, takže ten den, co jsem to objednala, mi dali ještě pětiprocentní slevu," doplnila Melišová.

"Tento e-shop je problematický z hlediska nabídky slevových akcí. Otevře se vám okno se slevovou akcí, která je podmíněná jenom do konce dne. V případě, že obchodník lživě uvádí, že časová akce je omezená, tak by se mohlo jednat o nekalou praktiku," vysvětlil Jan Šůra z právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

"Já jsem to křeslo zaplatila, až když jsem dostala avízo, že mi ho přivezou. A křeslo nepřivezli. Nejdřív se prakticky vymlouvali, že nedodal dodavatel, potom zase, že vezl nějaký nový řidič ta křesla a že je špatně naložil a vrchní vrstva spadla a poničilo se to. Takže slibovali, že do Vánoc rozhodně bude. Nebylo, protože zase nebyla doprava. Pak jsem se pěkně naštvala, takže jsem jim pohrozila i soudem," nastínila Melišová.

Zoufalá seniorka si s firmou vyměnila nesčetně e-mailů, do firmy i telefonovala. Prodejce se choval vždy slušně. Podle paní Marie jen celou věc protahoval. "Potom už se dovolat vůbec nedalo, takže jsem jim psala a oni se mi zpět v e-mailu dušovali, že to napraví. Dají slevu na 25 % a pošlou poukaz na další věci, no prostě grázlíci. Věděli dobře, že mám manžela, o kterého se musím 24 hodin denně starat, že je invalidní. Za mě je to hyenismus," postěžovala si Melišová.

[chooze:article;value:537539]

Po všech peripetiích došla paní Marii trpělivost a 20. února firmě poslala zprávu, kde ji naposledy vyzvala, aby křeslo okamžitě doručila. V opačném případě trvala na odstoupení od objednávky a chtěla vrátit své peníze. "Když po marné výzvě vám nebude zboží dodáno, ten e-shop je povinen vám do 14 dnů od odstoupení od smlouvy ty finanční prostředky vrátit," řekla právnička Denisa Rohanová.

To se dodnes nestalo, a tak se seniorka obrátila na pořad Na vaší straně. Štáb se rozhodl internetový obchod prověřit a dohledat jeho majitele. První cesta vedla k telefonu, který donedávna byl uveden na webových stránkách prodejce. Ty jsou dnes již nedostupné. Podle obchodního rejstříku reportér našel, kde má firma své sídlo. Vydal se na její adresu a nestačil se divit. E-shop provozovala společnost Avella s. r. o. sídlící v domě v pražské Hostivaři. Jde ale zřejmě o virtuální sídlo, to tam mají desítky dalších společností.

Nezbylo nic jiného, než zkusit navštívit majitele firmy, která provozovala e-shop mallik.cz. A opět byl reportér překvapen, kam ho adresa zavedla. Společnost Avella podle obchodního rejstříku patří jiné společnosti s ručením omezením, konkrétně firmě Alecto. Ta sídlí v Kaprově ulici v Praze.

Jednatelem firmy Avella s. r. o. je pan Pavel Kubelka, který má trvalý pobyt na adrese Resselovo náměstí 77 v Chrudimi, což je městský úřad. Složité dohledávání a virtuální sídla podle advokátů ne vždy působí trable, ale, bohužel, je často využívají i nepoctiví podnikatelé. A jak se TV Nova následně dozvěděla, stížností a podnětů na e-shop mallik.cz je opravdu mnoho.

[chooze:article;value:493761]

"Na tento e-shop evidujeme několik stížností od počátku roku. Všechny se týkají téhož tématu. Tedy nedodání zboží a v dalším případě se jedná o nevrácení peněz a odstoupení od smlouvy. Klienti se na nás obracejí se svým problémem, my jim nabízíme nějaké právní zhodnocení celé věci a kontaktujeme obchodníka. Ale nic s tím nezmůžeme, když on nekomunikuje," dodal Šůra.

"Česká obchodní inspekce v souvislosti s uvedeným e-shopem obdržela pět desítek podání spotřebitelů. V rámci mimosoudního řešení spotřebitelských sporů řešíme zhruba desítku sporů. Mezi nejčastější důvody patří nedodání zaplaceného zboží a nevrácení peněz za nedodané zboží. Česká obchodní inspekce se tímto případem již zabývá," informoval mluvčí ČOI František Kotrba.

Paní Marii a dalším napáleným lidem teď zbývá jediné. Mohou dát podnět na Českou obchodní inspekci, která už se společností vede řízení. Poslední nadějí pro podvedené lidi je zažalovat samotného vlastníka firmy. ČOI doporučuje napáleným spotřebitelům nahlásit případ na policii. Pokud by to udělalo větší množství poškozených, už by to totiž mohla prošetřovat jako trestný čin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.