Masaryk, Klaus i Babiš. Bílý dům před Fialou navštívilo několik českých státníků

Václav Klaus jako první polistopadový premiér a pozdější prezident navštívil Bílý dům dokonce opakovaně. Rukou si potřásl s Georgem Bushem, usedl i vedle Billa Clintona.

"Bílý dům jsem navštívil mnohokrát a nejenom jako premiér, prvně jsem tam byl v únoru 1990, u bývalého prezidenta Bushe, to byla první slavná, česko-slovenská tehdy ještě, návštěva,“ vzpomíná Václav Klaus.

Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky, nešlo ale vždy o oficiální schůzku s amerických protějškem. Poslední oficiální rozhovory před pěti lety vedl tehdejší premiér Babiš. Ten sídlo amerických prezidentů navštívil i se svou manželkou. Tehdy v Oválné pracovně sídlil prezident Donald Trump.

[chooze:article;value:551122]

"Moje paní si rozuměla s Melánií Trumpovou, měly společná témata. I ona byla přidanou hodnotou z hlediska reprezentace," hodnotí s odstupem času Andrej Babiš.

Bílý dům v roce 2001 oficiálně navštívil i tehdejší premiér, později prezident Miloš Zeman. Po něm pak – dokonce dvakrát za sebou – navázal další bývalý premiér Vladimír Špidla, následoval Topolánek. Do Bílého domu se podíval i Petr Nečas, který v říjnu 2011 usedl do křesla vedle prezidenta Baracka Obamy.

"Je to zážitek, to nebudu popírat. Tam se člověk asi nedostane příliš často,“ vzpomíná expremiér Nečas. Následoval bývalý premiér Bohuslav Sobotka, který navštívil Bílý dům v dubnu 2016. Tehdy se zúčastnil večeře pro vrcholné představitele států pořádané prezidentem Obamou.

[chooze:article;value:551095]

„Proti všeobecnému očekávání je, že ten Bílý dům je strašně malinký. To je věc, kterou nikdo netuší. Jsou tam nízké stropy i malé kanceláře,“ hodnotí Václav Klaus.

Vůbec prvním představitelem samostatného Československa, který navštívil Bílý dům, byl tehdejší prezident v exilu Edvard Beneš. Bylo to v roce 1943. Ještě před ním i Tomáš Garrigue Masaryk, to ale ještě nezastával úřad hlavy státu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.