Máte vnučku v nemocnici, tvrdil podvodník. Z důchodců vylákal statisíce

Polská policie zadržela muže, který okradl několik seniorů. Těm se představil jako lékař. Důvěřivé seniory vystrašil zprávou, že někdo z jejich blízkých je v nemocnici a potřebuje peníze na léčbu.

Vrchní komisař Andrzej Fijołek uvedl, že podvodník seniorům tvrdil, že jejich příbuzní jsou ve vážném zdravotním stavu, způsobeným covidem-19. Jedna z okradených seniorek, která pochází z polského města Lublin, proto podvodníkovi poslala 22 tisíc polských zlotých, tedy více než 110 tisíc korun.

[chooze:article;value:492202]

​Podle polského deníku Polsat News tak žena jednala v domnění, že peníze budou použity na léčbu její vnučky. Další z poškozených poslal ze stejného důvodu podvodníkovi 130 tisíc zlotých. V přepočtu tak přišel o více než 651 tisíc korun.

Koncem minulého týdne se polské policii podařilo muže zadržet. Kriminalisté zároveň zajistili hotovost, kterou měl muž v tu chvíli u sebe. Ta v přepočtu dosahovala výše asi 40 tisíc korun. V případě prokázání viny hrozí muži až osm let vězení.

Polská policie varuje ale i před dalšími podvodníky, kteří využívají podobných metod. Ti se údajně mnohdy vydávají nejen za lékaře, ale i za konkrétní příbuzné.

[chooze:article;value:488829]

​Podvodníci pak nejprve vyvolají u oběti pocit, že je někdo z jejích blízkých v ohrožení a potřebuje lékařskou péči. Z toho důvodu vyžadují okamžitou finanční pomoc. Do další fáze pak obvykle zapojí další osobu, která peníze od oběti vybere či zprostředkuje převod na účet.

V případě, že vás podvodník kontaktuje, policisté radí zůstat v klidu. Doporučují hovor zavěsit a upozornit policii. Pokud se podvodník vydává za vašeho příbuzného, situaci ověřte a o pokusu o podvod informujte i své blízké.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.