Matematika zločinu: Postava je ostřejší než já, to se mi líbí, říká autorka knihy

Třídílná minisérie Matematika zločinu měla na Voyo obrovský úspěch. Pojednává o Tomáši Tomanovi, který byl odsouzený na 12,5 let do vězení za vraždu, kterou nespáchal.

Jak ale úspěch minisérie vidí sama autorka? "No, s odstupem času je to vlastně docela zajímavé. Já jsem se toho sama bála, jak to bude vnímáno a podobně, ale myslím, že reakce jsou docela dobré. Jsem ráda, že i mojí kolegyni Brit Jensen se to celkem líbilo," zhodnotila Sodomková.

Padla i otázka na to, jak úspěch Matematiky zločinu vnímá sám Tomáš Toman. "No, to byste se musela zeptat jeho, ale já jsem s ním samozřejmě v kontaktu a já myslím, že když jsme to sledovali poprvé, tak jsme byli oba nervózní, co z toho bude. Ale pak, když jsme to viděli, tak jsme se tak trochu uklidnili," vzpomíná.

[chooze:article;value:575702]

​Potěšená byla i výkonem herečky Lucie Štěpánkové, která ji ztvárnila. "Ona byla strašně příjemná a taky z toho vzniklo takové přátelství. Byla ostřejší, než bych třeba byla já, a to jsem musela uznat, že takhle bych to chtěla příště," připustila.

Herečka i novinářka se spolu setkali kvůli přípravě role. Jak Sodomková popsala, Štěpánková ji ohledně všeho dopodrobna "vyslýchala", což trvalo celé hodiny. Herečka také četla novinářčiny články i knížku.

"Ptala se mě na různé motivace, na to, jak se člověk cítí, když třeba někoho konfrontuje a někdo vám třeba nadává nebo nějakým způsobem na vás útočí, a jak se vlastně novinář v té situaci cítí, jestli se nějak urazí nebo jestli je mi to líto. Říkala jsem, ne, ne, ne, já to vlastně mám docela ráda, protože ti lidé se odkopou tím, jak reagují. Takže jsem jí to vyprávěla a ona říkala, to je zajímavé, to bych hrála jinak, kdybych to nevěděla," popsala Sodomková.

[chooze:article;value:517897]

Severní Irák

Sodomková také strávila čtyři roky v severním Iráku. Tam připravovala dokumentární film o fotografovi, který se vrací na místo, kde fotil v roce 1991. Sodomková vyrazila do tábora pro jezídy. Ti si vytrpěli mnohá utrpení jak za vlády Saddáma Husajna, tak potom v dobách Islámského státu.

"Přijet do takového tábora s kamerou a hned chtít po lidech, aby vyprávěli své velmi traumatické záležitosti, tak to je asi nereálné. Takže já jsem tam šla jako první a s fotografem a měli jsme překladatelku, která tlumočila z jejich jazyka, a mluvila jsem hlavně se ženami," řekla Sodomková.

Postupně se dostala k rodině tří sourozenců, kdy každý byl Islámským státem unesený na jiné místo. "Chlapec byl v Sýrii, dívka byla v Mosulu a ještě další chlapec v Tal Afaru. Asi po roce nebo dvou jsme zjistili, že mají ještě jednoho sourozence, který je pořád ještě unesený, a že probíhá operace na jeho záchranu. Takže jsme to mohli sledovat, ale zároveň to byla tajná operace, vedly to tajné služby," přiblížila.

Na téma návratu do Iráku nyní vzniká kniha. Zmíněný fotograf totiž zjistil, že na snímcích z roku 1991 má bývalého a současného prezidenta Iráku. "Tam se ukázalo, že má jakýsi poklad, na který se dá nějak navázat, že to je vlastně strašně fascinující, a tím, že to sledoval 30 let, tak má neskutečný archiv proměn té země," shrnula Sodomková. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.