Matka Natálky je v šoku. Žháři z Vítkova budou propuštěni, už sehnali i práci

[chooze:gallery;value:31631]

​Uběhlo více než 14 let od chvíle, kdy život romské rodiny od základu změnili čtyři žháři. Pomocí tří zápalných lahví podpálili dům ve Vítkově, plameny se rychle šířily. Oheň nejvíce poranil tehdy dvouletou holčičku, která skončila v nemocnici s popáleninami na 80 procentech těla. Přišla o tři prsty na rukou a následky bude mít do konce života.

Když se proto matka dívenky Anna Siváková dozvěděla o čtvrtečním rozsudku Okresního soudu v Šumperku podmínečně propustit dva ze čtyř žhářů na svobodu, zůstala v šoku. "Je mi špatně, nesouhlasím s tím, aby byli propuštěni. Nepočítali jsme s tím a zasáhlo nás to hodně. Máme obavy," přiznala pro TV Nova.

Soudce se rozhodl oba muže osvobodit poté, co si za mřížemi odpykali dvě třetiny z dvacetiletého trestu. Oba projevili lítost, soudní znalec navíc došel k názoru, že se resocializovali natolik, aby podobný čin už znovu nespáchali.

[chooze:article;value:504037]

​Dvojici na svobodu pomohlo také vzorné chování. Podle obhájce Ladislava Myšáka posbírali desítky pochval a odměn, až se oba muži nakonec dočkali i té nejvyšší, tedy přerušení trestu odnětí svobody.

Splácet rodině dvoumilionové odškodné by jim měla pomoci nová práce. "Každý má přislíbené zaměstnání, takže je předpoklad, že budou zaměstnaní," prozradil advokát. "Bude to lepší jak pro společnost, tak pro poškozené, protože v civilu si vydělají víc," dodal.

Müller i Cojocaru by měli být propuštěni příští týden. Žalobce sice žádost Cojocarua podpořil, ale ponechal si lhůtu na případné odvolání. Neočekává se však, že by ji využil.

Ačkoliv tvrdí, že jsou odhodlaní chopit se druhé šance a žít řádným životem, matka Natálky má ale o jejich slovech nadále pochybnosti.

"Nevěřím ani jednomu z nich, že by se dokázali změnit. Když je někdo zavřený, tak udělá vše pro to, aby ho pustili domů," reagovala Anna Siváková. Dodala, že dcera Natálka se stále z útoku nevzpamatovala a nyní se bojí, co bude dál.

Strach z budoucnosti mají ale i její další děti. Ty starší prý dokonce začaly uvažovat o stěhování. "Nevíme, co od nich (osvobozených žhářů) čekat. Jestli v nich nějaká zlost zůstala, nikdo neví. To nikdo nedokáže říct," vysvětlila.

Podívejte se na reportáž o žhářích z Vítkova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.