Matyas (2) má vzácný Rettův syndrom. Necítí bolest, rodiče prosí o pomoc

[chooze:gallery;value:35584]

​Po narození se Matyas vyvíjel jako běžné dítě. Kolem třetího měsíce u něj ale rodiče začali pozorovat drobná opoždění. Později se celé jeho rodině obrátil život na ruby, lékaři zjistili, že má vzácný Rettův syndrom.

Kvůli nevyléčitelnému genetickému onemocnění se teď dvouapůlletý chlapec potýká s řadou problému. "Má problémy s příjmem potravy, stupňují se u něj záchvaty vzteku, má snížený práh bolesti a bohužel trpí i na sebepoškozování," popsali rodiče jen některé z potíží.

[chooze:article;value:550038]

​Syndrom je navíc velmi vzácný. "K roku 2018 bylo v Česku zaznamenáno jen asi pět kluků, u kterých se vyskytl, a náš syn je bohužel jedním z nich," uvedli rodiče. Jinak nemoc postihuje výhradně dívky. U chlapců jsou pak příznaky závažnější a hrozí jim také vysoké riziko náhlého úmrtí.

Pomoct můžou speciální pomůcky nebo auto

Život s Matyasem, který je mentálně na úrovni dvouměsíčního miminka s hlubokou retardací, přináší pro rodiče řadu výzev. Nemají kvůli jeho nemoci dostatek času ani na jeho staršího bratříčka Maxima.

Lépe zvládat její úděl by rodině pomohly speciální pomůcky. Rodiče by pro Matyase rádi pořídili třeba speciální kočárek nebo by upravili jeho pokoj a vybavili ho závěsnými a zvedacími systémy.

[chooze:article;value:547610]

​Koupit by si taky potřebovali menší dodávku, aby mohli všechno, co jejich syn potřebuje, převážet. Zaplatit by potřebovali i rehabilitace. Rozhodli se proto obrátit na dárce.

Pomoct Matyasovi a jeho rodičům i bratrovi můžete ve sbírce na stránkách Donio.cz. "Prosíme o jakoukoliv finanční pomoc, která by nám pomohla pokrýt zmiňované potřeby pro syna a až tři roky rehabilitací," uzavřeli rodiče.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.