Meče, lžička a kámen. Ke korunovaci v Británii se váží různé vzácné předměty

Korunovační klenoty jsou nedílnou součástí slavnostního ceremoniálu. Nejslavnějším a nejdůležitějším prvkem je bezpochyby koruna svatého Eduarda z roku 1661. Je vysoká přes 30 centimetrů, váží přes dva kilogramy a zdobí ji přesně 444 drahých kamenů. Z roku 1661 pochází i královské jablko, jehož kříž symbolizuje křesťanství. Diamanty ho dělí na tři části, které mají naznačovat tři kontinenty, které byly ve středověku známé. Panovník ho drží v pravé ruce.

Po chvíli ho odevzdá a do rukou dostane dvě žezla. Jedno s křížem, které je dlouhé necelých 93 centimetrů, a druhé s holubicí a délkou 110 centimetrů. Žezlo s křížem reprezentuje dočasnou moc a dobré vládnutí panovníka, holubice zase jeho duchovní roli.

Tyto tři předměty jsou nejvýraznějšími předměty celé korunovace, těch důležitých prvků je ale mnohem více. Je jich více než 140 a celkem byste na nich napočítali více než 23 tisíc drahokamů. Řada z nich už za několik dní bude hrát při korunovaci velmi důležitou roli.

[chooze:article;value:502911]

Korunovační lžíce

"Nejdůležitějším momentem celé korunovace paradoxně není to posazení koruny na hlavu krále, ale jeho pomazání," vysvětlila zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes Irena Cápová. Jedná se o nejstarší korunovační předmět vůbec. Lžička z 12. století při něm hraje zásadní roli. Historici přitom neznají její původní účel. To jí na druhou stranu pomohlo přežít anglickou revoluci, kdy byla většina vzácností spojená s králem zničena. Olej k pomazání zase posvětili až v Jeruzalémě. Samotné pomazání ale nejspíš neuvidíme. Jde prý o velmi intimní chvíli. Před 70 lety se kamery cudně otočily jinam.

Meče

Historicky ke korunovaci náleží celkem devět středověkých měčů, na boj odkazují i speciální ostruhy ze zlata, kůže a sametu. Jejich užívání sahá až ke králi Richardu I. zvanému Lví srdce

Koruna královny Marie

Koruna náleží i královně Kamile. Ta z ní za zájmu médií nechala vyjmout slavný diamant Koh-i-Noor. "Do 21. století ta koloniální minulost a její oslava věru nepatří. Nyní je velmi ceněno, že se rozhodla Koh-i-Noor ve svém diadému nemít," řekla Cápová.

Ještě větší emoce budí jedno z žezel, které se dostane královně do ruky. Je totiž ze slonoviny. Princ William proti vybíjení slonů bojuje roky. Situaci teď ale zachránila náčelnice z Botswany, podle které žezlo upozorní na fakt, že afričtí venkované loví slony v zájmu ochrany přírody. Žezlo na korunovaci tedy bude.

V sobotu uvidíme vzácné palcáty, prsteny náramky nebo roucha. Korunovace by se neobešla ani bez středověkého trůnu. Možná ještě důležitější je ale takzvaný korunovační kámen, důmyslně schovaný pod trůnem. Zažil prý už 26 korunovací. Kvůli té 27. ho i se speciálním doprovodem dovezli až ze Skotska.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.