Měly půvab řeckých bohyň. Brněnské legendy Martha a Tena slaví

[chooze:gallery;value:31126]

​Tena Elefteriadu slaví 75. narozeniny, její jméno znamená v českém překladu poměrně běžné jméno Tena Svobodová. Rodiče Marthy a Teny, stejně jako další obyvatelé Řecka, utekli před občanskou válku a na Moravu se dvěma dcerkami dorazili v roce 1950. Maminka jim brzy umřela, dívky se tak nevyhnuly dětskému domovu, ale muzikální talent nešlo neobjevit. Od 15 let žila Tena se sestrou už u tatínka v Brně.  

Každá má skvělý hlasový rozsah, ale kouzlo spočívá hlavně v tom, jak do sebe oba projevy zapadají. Prvně to zažilo publikum skupiny Vulkán, v níž dívky měly doprovázet sourozence Ulrychovy. Ti později odešli a po stříbrné Bratislavské lyře v roce 1970 přejmenoval Aleš Sigmund Vulkán na svůj soubor a oběma sestrám napsal řadu hitů.

Lucerna byla na kolenou

Po prvním pantonském elpíčku Dál než slunce vstává se staly dívky nejprodávanějšími interpretkami firmy a pětkrát vyprodaly pražskou Lucernu. Repertoár oživil také Bob Frídl, a to hlavně společným šlágrem Zpívej tu píseň kouzelnou. Na Bratislavské lyře zůstaly sestry několikrát krok za vítězstvím, ale melodie Náměstí či Táto, pojď si hrát se líbí dodnes. Asi posledním velkým hitem byla česká verze písně A desky dál stárnou, vydaná na stejnojmenném elpíčku před 40 lety.

[chooze:article;value:485215]

Za láskou opačným směrem

Martha byla přítelkyní herce Jiřího Hrzána, šest let žila s hercem Vladimírem Kratinou. Tena měla delší vztah s hercem Miroslavem Donutilem a nakonec se za láskou vypravila opačným směrem než Martha, a to do Bratislavy, kde se vdala. S manželem Jurajem Čierným vystupovala ve Skandinávii a ve 37 letech se jí narodila dvojčata.

Ze Švédska pocházel i muž Marthy, ovšem manželství vydrželo jen rok. Rozvedla se nakonec i Tena. Dlouhou dobu se obě zpěvačky věnují řeckým písním, byť se do země svých rodičů podívaly až jako dospělé. Nic ze své mladosti a půvabu řeckých bohyň ale neztratily.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.