Městské byty v Pečkách jsou plesnivé. Máte víc topit a větrat, vzkazuje úřad

Manželé Schnurpfeilovi na tom nejsou zdravotně nejlépe, oba jsou invalidní důchodci. Boj proti plísním v bytě, kdy zdi museli několikrát oškrábat a vymalovat, vzdali. "Bydlíme tady od roku 2015. Od začátku se tu projevily plísně, což je velký problém, a to hlavně zdravotní," popisuje Dana Schnurpfeilová. "Je tady tma, dýchá se mi špatně, jsem po čtyřech těžkých zápalech plic," dodává. Její manžel musí mít dokonce v noci masku na dýchání.

Mluvit s místním úřadem v Pečkách se pokoušeli několikrát, a to jak se současným, tak i minulým vedením města. Skončilo to prý vždy stejně – s plísněmi v bytě se musí popasovat sami.

​"Manžel to tedy oškrábal. Plíseň se začala prodírat. Úřad navíc tvrdí, že to je náš problém, že nevětráme a netopíme," říká paní Dana.

[chooze:article;value:539404]

Na dotaz, zda je chtějí vystěhovat, zněla prý odpověď úřednice jasně: "My vás nevystěhujeme, ale neprodloužíme vám smlouvu." A to se také stalo. "Napsali nám dopis. Nejdříve jsem měli vždy po roce obnovení nájmu, teď to udělali jen na půl roku s tím, že budou byty obcházet a navýší nájem. Prý nemají peníze na to dům zateplit," stěžuje si dále paní Dana.

Náklady manželů Schnurpfeilových spojené s bydlením jsou kolem 10 tisíc, z toho 6,5 tisíce je nájem bytu o velikosti 40 metrů čtverečních. Je třeba ale brát v úvahu, že jde o plesnivý byt.

"Nemůžeme tady být, ale kam máme jí? Řekli nám, že jiné bydlení nemají a že si máme najít sami. Tak stále hledáme. Byty sice jsou, ale kauce jsou 40 tisíc korun a více. To nemáme," dodává paní Dana.

[chooze:article;value:535740]

​Na opačné straně bytovky žijí manželé Benešovi. Do boje proti plísním v jejich okrajovém bytě se vydali na vlastní pěst. Oslovit o pomoc úřad se ani nepokoušeli, protože prý od něj pouze zazněla rada nad zlato  více topte, více větrejte.

"Větráme každý den, koupili jsme si i odvlhčovač. Každý den z toho bereme pomalu litr a půl vody," popisují manželé. O jiném bydlení neuvažují, do bytu totiž investovali nemalé peníze. "Pracovnici městského úřadu jsem připravovala na to, že za co platit vyšší nájem, když mi to tu začíná plísnit jako?" klade si otázku Věra Benešová.

Nebezpečné plísně

"Plísně většinou způsobují potíže v oblasti dýchacích cest a plic, průdušková astmata, způsobují chronické záněty průdušek a záněty spojivek," řekl Milan Tuček, přednosta Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

V době, kdy televize Nova natáčela reportáž, si shodou náhod naplánovaly návštěvu městských bytů i pracovnice odboru správy majetku, který má jednotky na starost. "Na kameru vám nemusíme nic říkat. Ještě si mě natočte, jak odcházím," reagovaly na dotazy reportéra. Schůzku s nájemníky plesnivých bytů vzápětí vzdaly a odešly.

[chooze:article;value:526744]

​Autor reportáže se proto obrátil přímo na starostu Peček Milana Palusku (ODS). Ten o situaci věděl, s názorem nájemníků ale nesouhlasí. "V tuhle chvíli se nájem nezvyšuje. Minulý týden jsem dostal od pana Schnurpfeila e-mail i s fotodokumentací a na základě toho probíhá pasportizace (ohodnocení technického stavu nemovitosti - pozn. redakce) těch bytů, v jakém stavu jsou. Nejsem úplně přesvědčen poté, co jsem viděl, když se někteří nájemníci v bytech měnili, že je to způsobeno námi. My jsme několik bytů rekonstruovali nemalým nákladem," uvedl starosta.

Zásah starosty

"Viděl jsem fotografie bytů a v několika z nich jsem byl, ale v bytech, které byly rekonstruovány. V těch krajových bytech jsem ale nebyl," pokračoval Paluska. Jaké budou další kroky města, ale starosta neřekl. "Nemůžu, nebo neumím vám na to v tuhle chvíli odpovědět. Přijďte se zeptat za týden," reagoval pouze.

Štáb televize Nova se po několika dnech do Peček vrátil. "Na kontrolách jsme byli. Plíseň v těch bytech prokazatelně je. Na druhou stranu mám tady přesná data, jak se v těch bytech topí. Byt, kde je plíseň největší, tam se téměř netopí," sdělil starosta. 

[chooze:article;value:538193]

​"Zajímali se, zda máme vyměněné radiátory. Opět jsme upozornili na plíseň. Ani se nechtěli podívat. Pak potvrdili, že je to tady ve velkém. Začali na mne zhurta, jestli to tady stříkáme savem. Řekla jsem jim, že to nezabírá. Pak začali, zda větráme," popsali návštěvu z úřadu manželé Schnurpfeilovi.

Další kontroly prokázaly, že v bočním bytě, ve kterém manželé žijí, je nižší teplota než v jiných bytových jednotkách.

"Přijmeme opatření a bydlení se jim budeme snažit zlepšit. Pokud opravy ukáží, že tam nebudou moci být, tak jim poskytneme náhradní ubytování tak, aby se pak do toho bytu mohli vrátit," doplnil starosta. Kdy opravy začnou, ale není jasné.

A na co mají lidé v podobných případech nárok? "Pokud se v bytě objeví nějaká závada, má spotřebitel nárok domáhat se odstranění vady po pronajímateli. Ten se k tomu musí postavit a právě v ideálním případě vadu řešit a opravit ji. Pokud by to nebylo možné nebo by nereagoval, tak dle občanského zákoníku může nájemce vadu odstranit na své náklady s tím, že jsou mu pak ty náklady uhrazeny," radí Alena Máčová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů.

Plíseň v bytě může způsobit zdravotní potíže. odborník radí, jak s ní bojovat (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.