Meteorologové varují před mrazem. Teploty spadnou pod nulu na několika místech

Blíží se Pankrác, Servác a Bonifác a zahrádkáři jsou ve střehu. I když se zdálo, že jim počasí bude přát, do hry se mohou opět vrátit ranní mrazíky.

"Čtvrteční ráno bude tím nejchladnějším z celého týdne. A zejména v Karlovarském i Ústeckém kraji a v okolí Českomoravské vrchoviny očekáváme i přízemní mrazíky. Teploty budou v pěti centimetrech nad zemí klesat lehce pod bod mrazu," říká meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:554264]

​Pan Vojtěch na své zahrádce pěstuje například brambory nebo hrášek. O jahody se ale bojí nejvíc. Záhonky proto raději překryl textilií.

"Nám většinu už mráz stihnul spálit dříve. Naštěstí ne všechno kvetlo. Takže to, co už teďka kvete, se snažíme ještě zachránit," uvádí pan Vojtěch.

Náhodě nic nenechává ani paní Hana, i když má většinu plodin ještě ve skleníku. "Pro jistotu si tady zapálím svíčky. Mám s tím zkušenosti. Vždycky, když měly přijít mrazíky, rostliny mi to ochránilo," vysvětluje paní Hana.

Tento týden nabídl pestrou paletu počasí. Kromě čtvrtka by se už mrazíky objevit neměly. "V následujících dnech už v ranních minimech naměříme teploty nejčastěji v intervalu od šesti do deseti stupňů Celsia a přízemních mrazíků se obávat nemusíme," vysvětluje Honsová.

Přesto zůstávají zahrádkáři obezřetní. Takzvaní zmrzlí neboli ledoví muži jsou v kalendáři až od neděle. Jestli bude i letos mrznout, se teprve ukáže.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.