Michaelu podrobili na letišti důkladné kontrole. Kvůli dětem, se kterými cestovala

Paní Michaela byla překvapená, když na pražském letišti musela před několika dny ukazovat rodné listy svých dětí, se kterými letěla do zahraničí. Mířily společně do Turecka. Během uplynulých 15 let se jí nic podobného nestalo, a tak se rozhodla na to upozornit i ostatní ženy z cestovatelské skupiny na sociální síti. 

Michaelu situace zaskočila, nejde přitom ale o žádné nové opatření. Důvodem, proč se takové dokumenty kontrolují, jsou stále častější případy únosů dětí.

Česká republika však v zákoně nemá stanovené žádné podmínky, které se tohoto týkají. Dítě s jiným příjmením může vycestovat s prarodiči nebo s druhým rodičem a nemusí u sebe mít žádné potvrzení či souhlas. Nicméně takovou podmínku si ovšem mohou klást ostatní státy, do kterých dítě cestuje.

[chooze:article;value:524886]

​Některé země mohou vyžadovat písemný souhlas druhého z rodičů, nebo jednoho z rodičů, pokud dítě cestuje bez jejich doprovodu s někým jiným. "Dále si podmínky stanovují jednotlivé země a letecké společnosti, které do těchto zemí operují, jsou instruovány imigračními úřady této země o případné povinnosti tento souhlas mít a požadovat ho při odbavení," upřesnila TN.cz mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. 

Obecně se dle mluvčí doporučuje, aby dítě, pokud necestuje se svými rodiči, u sebe vždy mělo písemný souhlas. Do něj můžete napsat identifikaci dítěte, identifikaci doprovázející osoby, termín cesty a destinaci, do které dítě s doprovázející osobou míří. Není od věci napsat souhlas i v angličtině nebo v úředním jazyce cílové destinace a nechat jej případně ověřit. Informace o podmínkách jednotlivých států najdete vždy na webu ministerstva zahraničních věcí.

[chooze:poll;value:0414a5c75857d6b9bbaf59b3d3cf9eceed639369]

​Z pražského letiště začal létat Airbus A350. Moderní letoun pojme 432 cestujících:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.