Miliony pro lidi za zálohování PET lahví. Podívejte se, kolik peněz získá vaše obec

Díky čtyřkorunové záloze na PET lahve a plechovky má operátor do obecních kas povinně přesměrovat 15 procent příjmů z nevybraných záloh (tedy např. za lahve, které skončí ve žlutých kontejnerech) a částku za reklamní letáky. "Systém zálohování bude mít pozitivní dopad i na rozpočty obcí. V průměru obec získá do rozpočtu navíc za každého občana 39 korun," uvedlo ministerstvo.

"Ten nový příjem pro obce z nevybraných záloh zaručí, že si obecní rozpočty přilepší ročně v řádu desítek tisíc korun i více," objasňuje principy systému zálohování ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nejvíce by si měl logicky přilepšit rozpočet hlavního města. Podle předpokladu ministerstva by měl příjem Prahy z nevybraných záloh celkově činit necelých 55 milionů korun, v přepočtu pak 42 korun na občana. V závěsu je Brno s celkovými 15 miliony a 39 korunami na hlavu.

[chooze:article;value:536852]

​Stejná částka jako v Brně (39 korun za občana) vychází i v Ostravě, jejíž celkový předpokládaný příjem sahá přes 11 milionů korun. Z menších obcí to vypadá zajímavě pro Kvildu na Prachaticku. Její celkový předpokládaný příjem sice nedosahuje ani na 10 tisíc, ale v přepočtu na hlavu dostane za jednoho občana 71 korun.

​​Vláda si od povinného systému zálohování vybraných jednorázových obalů (PET lahve a plechovky) slibuje hlavně snížení množství odpadu a redukci odhazování jednorázových obalů do krajiny. Zálohování má začít nejdříve v polovině roku 2025. "Zálohový systém by neměl narušit stávající systém třídění odpadů, ale být jeho doplněním," udává ministerstvo životního prostředí.

Aktuálně povinné zálohování funguje ve 14 evropských zemích, např. v sousedním Německu či na Slovensku, kde po zavedení systému došlo ke znatelnému omezení výskytu zahozených obalů v přírodě. V dalších 40 zemích se systém zavádí.

Na kalkulačce níže si i vy můžete najít výpočet předpokládaného příjmu pro svou obec.

Revoluce v zálohování. Za vrácenou petku nebo plechovku dostanete i šest korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.