Ministerstva se připravují na příští rok. Největší investice chystají v dopravě

Rok 2024 už klepe na dveře, a tak i ministři už vyhlíží, co je v tom nadcházejícím roce čeká. Hodně práce budou mít například na ministerstvu dopravy. Právě tam totiž můžeme očekávat rekordní investice. "My bychom chtěli otevřít nových 118 kilometrů dálnic a zároveň rozestavíme více než 100 kilometrů nových dálničních úseků," popsal plány ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

A velké výzvy jsou nejen před ministerstvem obrany, ale i zahraničí v souvislosti s aktuální bezpečnostní situací ve světě. "Já se opravdu chci zaměřit na nábory. Tam vidím, že pořád ještě je co zlepšovat. Vyhodnotíme si náborové centrum, chceme, aby se více našich rekrutů rozběhlo do terénu, chceme oslovovat vysoké školy, jestli studenti nechtějí vstupovat do aktivních záloh," přiblížila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

[chooze:article;value:527443]

​"Mou největší prioritou pro nadcházející rok bude udržet zásadovou zahraniční politiku. Takovou, která podporuje vítězství Ukrajiny ve válce, a takovou, která odsuzuje teror v Izraeli. Velkým úkolem české diplomacie pak bude pořádání jednání ministrů zahraničí NATO v Praze," řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

To ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) leží na stole hlavně dokončení důchodové reformy. A ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce předložit hned čtyři novely a zaměřit se chce hlavně na digitalizaci.

"Většina pacientů ví, že nemusí nosit snímky s sebou na filmu, ale jdou do vedlejší nemocnice a tam ty snímky elektronicky proudí. Stejně tak chci, aby proudily žádanky na jakékoliv vyšetření, a to jak do zařízení, tak mezi zařízeními, a nálezy aby proudily zpátky," popsal Válek.

[chooze:article;value:532395]

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce i v příštím roce pokračovat v tlaku na potravináře a obchodníky, a to nejen kvůli cenám, ale i kvalitě. Zaměřit se chce i na novelu mysliveckého a lesního zákona.

"Novely jsou důležité pro snížení počtu zvěře a obnovu našich lesů po kůrovcové kalamitě. Vyhodnotíme také první rok nových evropských pravidel pro naše zemědělce a uděláme případné změny," popsal. Pro ministerstvo vnitra je pak podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) prioritou hlavně krizová legislativa a také zavedení korespondenční volby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.