Ministerstvo jde do boje proti kartelu. Uměle drží vysoké ceny potravin

Vypadá to, že ministerstvu zemědělství došla s vysokými cenami potravin trpělivost a vyráží do boje. "Chceme zdravé konkurenční prostředí, aby někdo nezneužíval dominantního postavení," prohlásil ve středečních Televizních novinách ředitel sekce potravinářství ministerstva zemědělství Radim Fialka.

"Někteří hráči na našem trhu s potravinami se snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny, a to ve snaze maximalizovat své zisky. Pro mě je to neakceptovatelné," řekl již dříve ministr Nekula.

Proto nyní žádá o spolupráci antimonopolní úřad. "Rozhodli jsme se provést šetření u několika potravin potravinářského řetězce, abychom zjistili, kdo vlastně vydělává na potravinách," přiblížil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

[chooze:article;value:492277]

U přibližně pěti základních potravin budou inspektoři zjišťovat rozdíl mezi výrobními náklady a konečnou cenou a také to, který z mezičlánků si vydělá nejvíc. Vše odstartovala cena cukru. Zatímco před rokem stál kilogram cukru necelých 15 korun, koncem toho loňského už to byl více než dvojnásobek. Sice nyní znovu zlevnil, ale Zdeněk Nekula chce prošetřit i ceny ostatních potravin.

Podle tiskového mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého se kontroloři pokusí přijít na to, zda nedochází ke kartelovým dohodám obchodních řetězců. Za loňský rok, kdy ceny stoupaly nejvíc, ještě řetězce zprávy nezveřejnily. V roce 2021 měly ale miliardové zisky. To však neznamená, že porušují zákon.

"K tomu se vždycky pojí, že někdo musí zneužívat významnou tržní sílu. Například tlačit dodavatele k tomu, aby dodávali za nepřiměřených podmínek nebo je nutí dodávat za nepřiměřené ceny. Mohou je také nutit k odebírání služeb, které nesouvisí s předmětem plnění," řekl Mlsna.

Kontrola má trvat přibližně dva měsíce. Pokud by inspektoři zjistili porušení zákona, pokuty mohou být citelné. Dosahovat mohou od výše deseti procent čistého ročního obratu daného řetězce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.