Ministr Válek obrátil. Výpadky léků podle něj zas tak dramatické nejsou

Ještě ve středu to vypadalo v resortu zdravotnictví na zemětřesení. "Já jsem nařídil SÚKL, aby situaci okamžitě řešili. Je fakt, že zaspali a řešili ji pomalu," kritizoval ministr Vlastimil Válek postup ústavu ve středečních Televizních novinách. V pátek už se ale vyjadřoval o poznání mírněji. "Ony ty výpadky zas tak dramatické nejsou," nechal se slyšet.

Storová se ke sporu příliš vyjadřovat nechtěla. V pátek po pravidelné poradě na ministerstvu zdravotnictví vydala pouze strohé prohlášení. "Diskuse o nedostatku léků proběhla na poradě vedení ministerstva zdravotnictví, vedení jsem popsala zákonné možnosti SÚKL," sdělila.

Že by některé léky v Česku úplně chyběly, včetně jejich alternativ, Válek po pátečním jednání odmítal. Dodal však, že přesné informace o výpadcích ale prý bude mít až příští týden.

[chooze:article;value:479610]

​"Já jsem paní ředitelku seznámil s výhradami a požádal jsem ji o pravidelné informování o akutních výpadcích léků. Příští týden ve čtvrtek, kdy budeme mít další poradu, bych chtěl od SÚKL přesný přehled toho, které léky mají výpadek u výrobců a které opravdu chybí v českých lékárnách," řekl.

Nedostatek léků v Česku se podle Válka vyřeší legislativní úpravou, kterou připravuje. Schválená bude pravděpodobně až v polovině příštího roku. Ministerstvo chystá na příští rok také personální změny. "Já právě chci, abychom těmto problémům předcházeli," zdůraznil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.