Ministr zemědělství vytáhl proti vysokým cenám cukru. Má podezření na kartel

"Někteří hráči na našem trhu s potravinami se snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny ve snaze maximalizovat své zisky. Pro mě to je neakceptovatelné," řekl ministr zemědělství Nekula. A tak vyrazil do boje. Má podezření například na umělé navyšování cen cukru.

"Jeden obchodní řetězec nabízí 'slevu', kdy místo 40 korun nabízí cenu 33 korun. To není žádná sleva! Sleva by to byla, kdyby se to pohybovalo na nějakých 24 či 26 korunách," řekl Nekula při jednání Sněmovny.

Proto se ministr obrátil na Českou obchodní inspekci. Jenže zřejmě nepochodí. "Ve vztahu ke klamavé praktice na úseku potravin je dozorovým orgánem Státní zemědělská a potravinářská inspekce," vyjasnil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

[chooze:article;value:491463]

​Čoika si prý může posvítit pouze na to, jestli je sleva nabízena podle pravidel. Sleva se vypočítává z nejnižší ceny výrobku za posledních třicet dní na konkrétní prodejně. "Pan ministr počká na oficiální reakci ČOI a poté zvolí případný další postup. Samozřejmě pokud bude třeba, obrátíme se s podněty i na další dozorové orgány," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

"Mě přijde poskytování slev na různé produkty naprosto normální a nemusí se jednat o klamání spotřebitele," zhodnotil člen Národní ekonomické rady vlády Aleš Rod.

​Ministr Nekula chce do boje povolat také antimonopolní úřad. U cukru mu vadí nejen prudké zdražení, ale i to, že cenu podle něj obchodníci zvedli ve stejný čas. "Je potřeba se podívat, jestli nám nedošlo k porušení hospodářské soutěže," řekl Nekula.

"Vyžádáme si nějaké relevantní informace, případně vyjedeme na místní šetření," sdělil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda. Ministr chce prověřit například i ceny vajec, jablek anebo brambor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.