Při ozbrojeném útoku na mexickou věznici zemřelo 14 lidí, 24 vězňům se podařilo utéct

Úřad v prohlášení uvedl, že útok na státní věznici nedaleko hranic Mexika se Spojenými státy provedla skupina útočníků v obrněných vozidlech a mezi mrtvými bylo 10 vězeňských dozorců a bezpečnostních agentů.

Bezpečnostním složkám se podařilo situaci uklidnit až po pěti hodinách od začátku útoku, který záhy přerostl v boje mezi samotnými vězni. Útoku předcházela přestřelka mezi útočníky a policií na nedalekém bulváru, po které byla podle prohlášení prokuratury zadržena čtveřice ozbrojenců.

[chooze:article;value:468214]

Později útočníci v Hummeru stříleli na další skupinu bezpečnostních agentů přímo před věznicí. Incident se navíc odehrál v době, když příbuzní některých vězňů čekali na novoroční návštěvu před areálem věznice, informoval server RFI.fr

V nastalém chaosu někteří vzbouření vězni uvnitř věznice zapalovali různé předměty a střetli se s vězeňskou stráží, informovala místní média. Prokuratura uvedla, že ve věznici, kde jsou v oddělených celách umístěni vězni z různých zločineckých skupin a drogových kartelů, vypukly boje, při kterých bylo zraněno 13 osob.

https://twitter.com/AFP/status/1609674425288245249?cxt=HHwWgoCytZCX29YsAAAA

Během nepokojů se podařilo uprchnout 24 vězňům. Motiv útoku prokuratura vyšetřuje a zdá se, že by jím mohla být právě snaha o osvobození určitých skupin vězňů.

Ciudad Juárez byl po léta dějištěm násilných střetů mezi bezpečnostními složkami a soupeřícími drogovými kartely Sinaloa a Juarez, které si za poslední desetiletí vyžádaly tisíce mrtvých. V samotné věznici už několikrát vypukly nepokoje, včetně krvavých střetů v březnu 2009, které si vyžádaly 20 mrtvých. V srpnu 2022 během střetu mezi soupeřícími gangy zemřeli tři vězni.

Podle zprávy Státní komise pro lidská práva z února 2022 je ve věznici zadržováno více než 3 700 osob, přičemž její maximální kapacita činí 3 135 osob. Mexické vazební věznice, zejména ty, které provozuje stát, jsou silně přeplněné a často v nich dochází k násilí, které se v posledních letech zhoršilo v důsledku konfliktů mezi zločineckými skupinami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.