Míst v prvních třídách je opět málo. Může za to spádová turistika

Za nedostatečnou kapacitou škol může být i takzvaná spádová turistika. "Problém nastává v okamžiku, kdy těsně před zápisem rodiče rychle přehlásí trvalé bydliště a pro tu samosprávu jsou to děti, se kterými nepočítali," popsala problém zástupkyně státního tajemníka Martina Bětáková z ministerstva školství.

"Jsou města u Prahy, která třeba postavila novou školu a před zápisem se jim přihlásí třeba sto dětí. A to je něco, na co už ta obec není schopná reagovat a připravit se dopředu," pokračovala. "Ona ví, kolik má dětí v mateřské škole a pro ty si chystá kapacity, ale sto nových dětí najednou nezvládne," dodala Bětáková.

[chooze:article;value:549434]

​I v předchozích letech se stávalo, že rodiče pro své dítě nenašli místo ani ve spádové škole. V takovém případě je nutné si převzít rozhodnutí o nepřijetí a situaci řešit se samosprávou. Právě ta je povinná zajistit dítěti podmínky pro absolvování školní docházky.

"Rodič jde na radnici, řekne já mám dítě s nárokem na školu, do spádové školy se nedostane," vysvětlila jak postupovat. "Řešit to může různě. Buďto má ve své obci jinou školu, která není spádová, protože tam je to větší město a najde místo tam, anebo například uzavře dohodu s jinou obcí, která nějaké místo ve škole má. Bohužel je to vykoupeno tím, že dítě musí dojíždět," řekla.

K zápisům by mělo letos přijít asi 150 tisíc dětí. Dá se ale předpokládat, že rodiče 30 tisíc z nich požádají o odklad.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.