Mladé ženě lékaři tvrdili, že je těhotná. Nakonec si vyslechla krutou diagnózu

Emma Colledgeová z britského Durhamu dorazila k lékařům, když jí bylo 23 let a měla nafouklé břicho. Lékaři si původně mysleli, že jde o těhotenství. Těhotenské testy ale u dívky vycházely negativně, uvedl web BBC

Ve skutečnosti byla u dívky objevena 30 centimetrů velká cysta, jejíž příčinou byla rakovina vaječníků. Tomu přitom lékaři nemohli uvěřit, protože si mysleli, že je na takovou diagnózu "příliš mladá".

První příznaky se u Emmy objevily na začátku roku 2022, kdy ji trápilo nadýmání a častěji chodila na toaletu. "Vím, že lidé říkají 'Negooglete si to', ale když jsem si vyhledala své příznaky, tak mi to ukázalo právě na rakovinu vaječníků. Ta se ale vyskytuje většinou u lidí nad 50 let," řekla Emma.

[chooze:article;value:549293]

​"V květnu jsem byla u lékařů a řekli mi, že jsem těhotná. Věděla jsem ale, že to není pravda, a test to potvrdil," popsala dívka. Následně jí byla na ultrazvuku odhalena velká cysta.

"Nejdřív si mysleli, že je to jen cysta, ale pak požádali moji mámu, aby přišla, protože tam byly nějaké komplikace. Cysta byla tak velká, že nic jiného neviděli, protože mi začala drtit ledviny," popsala dívka deníku Independent. Emma podstoupila operaci, během níž přišla o vaječník, na kterém byla cysta. Během další operace jí byly odebrány i slepé střevo a slezina.

Čekalo ji také kolečko chemoterapií. Poslední proběhla v dubnu 2023 a zdá se, že nyní je Emma zdravá. Během léčby se potkala s organizací Teenage Cancer Trust, která pomáhá mladým lidem podstupujícím boj s rakovinou. Organizace upozorňuje, že rakovina vaječníků je u mladých lidí stále častější. První příznaky zahrnují bolest v oblasti pánve a břicha, nadýmání a potíže s příjmem jídla.

Rakovina vaječníků roste velmi rychle. V Česku se v poslední době hodně šíří (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.